Nyt niitä on metsässä, pieniä ja isoja, valkopillisiä ja keltapillisiä, mäntykankailla, kuusikoissa ja koivujen alla. Herkkutatteja!
Kuva: Lasse Kosonen
Teksti: Lasse Kosonen
Nyt niitä on metsässä, pieniä ja isoja, valkopillisiä ja keltapillisiä, mäntykankailla, kuusikoissa ja koivujen alla. Herkkutatteja! Ainakin omalla retkeilyalueellani pulleajalkaiset herkkutatit ovat olleet myös varsin toukattomia ja hyväkuntoisia, priimatavaraa. Herkkutatti on saanut viime vuosina mainetta Italiaan käynnistyneen viennin ansiosta, jonka alullepanijana toimi italialaissyntyinen Loreno Dalla Valle. Hänen tattien vastaanottopisteitään on toiminnassa ympäri maata ja rekkalasteittain suomalaisia tatteja on lähtenyt juhlistamaan italialaisten herkkupöytiä. Onkin sanottu, että herkkutatti tulee italialaisten tärkeysjärjestyksessä toisena jalkapallon jälkeen. Esimerkiksi vuoden 2003 loistavan sadon yhteydessä herkkutatteja vietiin Italiaan 5,2 miljoonan euron arvosta.
Herkkutattien sato alkaa usein jo heinäkuussa mutta parhaimmillaan se on elokuun lopussa syyskuun alussa. Herkkutatteja on useita lajeja. Männynherkkutatti kasvaa männyn seurassa kuivilla kankailla, tavallinen herkkutatti kuusen ja koivun seurassa. Männyn kanssa kasvaa myös aivan herkkutatin näköinen sieni, joka vasta hiljattain nimettiin omaksi lajikseen kangasherkkutatiksi. Molekyylibiologisin selvityksin sitä ole tosin kyetty erottamaan herkkutatista. Tammen kanssa kasvaa tammenherkkutatti ja koivun kanssa myös koivunherkkutatti. Lisäksi tammen ja lehmuksen seurassa kasvaa kuvaamaton herkkutattilaji, jota on kutsuttu nimellä lehtoherkkutatti.
Suurin osa Suomessa kerätyistä herkkutateista pakastetaan teollisesti kokonaisena vientiin. Kotitarvekäytössä kätevä tapa on kuivaamin en. Lakki viipaloidaan pystysuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja kuivataan kuivurilla tai muulla keinoin rapeaksi. Näin ne säilyvät hyvin ja niistä voi laitata monenlaisia muhennoksia ja keittoja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.
Tuoreena myrkyllinen korvasieni on herkkujen herkku oikein käsiteltynä, mutta entä kun makuelämys ei vastaakaan aikaisempia kokemuksia korvasienestä. Oletko kenties kerännyt lehtokorvasienen, korvasienen lähisukulaisien?