Ketut ovat levittäytyneet Helsingin keskustaan saakka ja niistä on havaintoja päärautatieasemaa myöten. Repolainen kuuluukin rotan ohella urbaaneimpiin nisäkkäisiimme. Myös siilejä alkaa olla Helsinginniemellä kaikkialla ehkä Kruununhakaa lukuun ottamatta.
Ketut ovat levittäytyneet Helsingin keskustaan saakka ja niistä on havaintoja päärautatieasemaa myöten. Repolainen kuuluukin rotan ohella urbaaneimpiin nisäkkäisiimme. Myös siilejä alkaa olla Helsinginniemellä kaikkialla ehkä Kruununhakaa lukuun ottamatta.
Helsingin kaupunki kysyi tänä vuonna asukkailta havaintoja viidestä helposti tunnistettavasta nisäkkäästä. Lajit olivat kettu, mäyrä, supikoira, rotta ja siili. ”Kaniini ei kuulunut joukkoon, koska sitä on vaikea erottaa rusakosta”, ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungilta sanoo. Kysely koski tätä vuotta ja erikseen ajanjaksoa 2000–2012.
Havaintoja saatiin 1750, joista liki puolet koski kettua. Vähiten ilmoituksia tuli mäyrästä.
Koska vertailukelpoista aineistoa ei ole, kannan koosta ja kehityksestä Pakarinen ei uskalla sanoa paljoakaan. Kaupunki on aiemmin kysynyt havaintoja samoista lajeista yli 10 vuotta sitten ja siihen verrattuna kettu ja supikoira ovat varmasti runsastuneet. ”Havainnot kertovat kuitenkin enemmän kokemuksellisuudesta tai mieleenpainuvuudesta kuin todellisista yksilömääristä”, Pakarinen sanoo. ”Iso nisäkäs jättää pysyvän jäljen.”
Eläinten kaupunkilaistuminen ei ole uusi ilmiö, mutta se näyttäisi kiihtyvän. ”Kaniini näyttelee siinä jonkinlaista roolia”, Pakarinen arvelee. ”Etenkin kettu saalistaa kaniineja, mutta sen ruokavalio on toisaalta hyvin monipuolinen.”
Kettu on Pakarisen mukaan ylittänyt kaupunkilaistumiskynnyksensä ja lähes menettänyt ihmis- ja koirapelkonsa. Se kulkee pitkiä matkoja ravinnonhaussa ja pystyy ottamaan haltuunsa uusia ravintolähteitä ja elinympäristöjä.
”Esimerkiksi noin viisi vuotta sitten kettu pesi Espoossa Outokummun pääkonttorin kivijalassa.”
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Koko viime vuoden nisäkäsharrastajat keräsivät pinnoja. Niitä kertyi kaikista luonnonvaraisista nisäkkäistä kautta maan – orava, siili ja rusakko olivat sieltä helpoimmasta päästä, mutta entäpä susi, hilleri tai kontiainen?
Kaikki tuntevat jäniksen jäljet: ensin kaksi rinnakkaista ja sitten kaksi peräkkäistä painaumaa. Hop! Jälkiä seuraamalla voi nähdä mitä eläin on touhunnut.