Tässä 25-osaisessa sarjassa tutustumme lintulaudan ruokailijoihin. Närhi (Garrulus glandarius) käy ruokinnalla etenkin kovilla pakkasilla.
Kuva: Ikkuna Suomen Luontoon / Harju
Teksti: Jouni Tikkanen
Närhi (Garrulus glandarius) asuu samankaltaisissa paikoissa kuin pyy: se on tiheiden havusekametsien, etenkin kuusikoiden asukki, joka yllättää pahaa-aavistamattoman marjastajan rumalla rääkäisyllä. Lintulaudoilla lajia näkee eniten kovilla pakkasilla.
Tuntomerkit: Varislintuihin kuuluva närhi on helppo tunnistaa. Mitään muuta sen kaltaista lintua lintulaudalla ei käy, ellei aivan yrittämällä yritä sekoittaa sitä kuukkeliin. Närhen yleisväritys on persikanruskea ja kurkku sekä alaperä vaaleat. Pyrstö sekä siipien kärjet ovat tummat. Ensin kiinnittää huomiota kuitenkin valkoisen- ja mustankirjava siiven höyhenpeite sekä metallinsininen pikkusiipi. Nokkajuova on musta ja siilitukka pystyssä. Kooltaan närhi on kuukkelin ja harakan välistä.
Mitä syö: Kaikkiruokainen. Ruokinnalla syö mieluiten auringonkukansiemeniä, murskattua maapähkinää, rasvaa, talia ja marjoja.
Levinneisyys: Esiintyy koko maassa mutta on runsaimmillaan Rovaniemen eteläpuolella. Paikkalintu, joka on hivuttautunut 1990-luvulta lähtien pohjoiseen. Pesimäkanta noin 120 000–160 000 paria.
Ääni: Tyypillisesti jänisräikän tapainen rääkäisy kräääk-kräääk, jota voi verrata myös auton vaihdelaatikon rutinaan, kun vaihde ei mene silmään. Taitavana matkijana närhi pystyy jymäyttämään kokenuttakin luontoharrastajaa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.