Nykyään Isojärven kansallispuistoon kuuluvan Luutsaaren ensimmäinen rakennus oli kalastajien rakentama Kalapirtti, mutta 1850-luvulla sinne rakennettiin viljelytorppa nimeltään Saari-Mäkelä.
Luutsaaren väkeä vuonna 1926. Kuva: Luutsaaren kalapirtti -kirjasta
Teksti: Johanna Mehtola
Nykyään Isojärven kansallispuistoon kuuluvan Luutsaaren ensimmäinen rakennus oli kalastajien rakentama Kalapirtti, mutta 1850-luvulla sinne rakennettiin viljelytorppa nimeltään Saari-Mäkelä. Se itsenäistyi omaksi Luutsaari-nimiseksi tilaksi 1920.
Viljelyn aloittivat renki Matti Juhonpoika ja Maria Liisa Erkintytär. He kuolivat kahden päivän välein lokakuussa 1866. Heidän poikansa Joonas Matinpoika jatkoi viljelystä vaimonsa Serafiina Juhontyttären kanssa. Heidän pojanpoikansa Juho viljeli torppaa, kun se itsenäistyi 1920 Luutsaareksi.
Sukupolvien ketjussa viidennessä polvessa Luutsaareen jäi lopulta vain perheetön Bruuno Luutsaari. Häntä tilan töissä auttoi sisarenpoika Antti Luutsaari. He viljelivät tilaa aina 1980-luvun lopulle saakka hyvin vanhakantaisesti, mikä on taannut maiseman ja pihapiirin säilymisen perinteisessä asussaan aina näihin päiviin saakka.
Bruuno ja Antti kuolivat 1990 ja tila jäi kuolinpesälle. Valtio osti sen 1993 ja alue liitettiin Isojärven kansallispuistoon.
Kalapirtin ja Luutsaaren historiaa on koottu Sirkka-Liisa Rannan kirjoittamaan hienoon kirjaan Luutsaaren kalapirtti (Luutsaaren kalapirtin kannatusyhdistys ry. 2009). Kirjassa on myös runsaasti vanhoja valokuvia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Suomen Luonnon toimittaja Johanna Mehtola ja AD, valokuvaaja Marika Eerola olivat lammaspaimenessa Isojärven kansallispuiston Luutsaaressa kesäkuun alussa. Kaikki kymmenen karitsaa pysyivät katraassa ja paimenetkin ovat palanneet takaisin töihinsä.
Metsähallituksen suunnittelija Hanna Aho kertoo lammaspaimenen työstä. Metsähallitus sai hakemusten ryöpyn tänä kesänä viikon pituisiin lammaspaimenkomennuksiin. Suomen Luonto pääsi kokeilemaan lammaspaimenen työtä!