Sisiliskonaaras synnyttää poikasia joka vuosi, toisin kuin kyynaaras. Ne syntyvät parin kuukauden kantoajan jälkeen heinäkuun lopulla tai elokuun alussa, joskus myöhemminkin.
Emo ei avusta poikasiaan mitenkään. Ne syntyvät kalvomaisen munan sisällä, mutta sätkivät itse kalvon rikki. Tähän menee parisen tuntia. Tulitikun mittaisilla poikasilla on sitten kiire saalistuspuuhiin, sillä niiden on ennen koleiden säiden alkua ehdittävä kasvaa parilla sentillä ja kerättävä vararavintoa talvehtimista varten.
Poikaset syövät sitä mitä aikuisetkin, erilaisia selkärangattomia kuten hämähäkkejä, toukkia ja perhosia, vain kooltaan pienempiä. Vastaan pyristelevät saaliseläimet ne nitistävät ravistelemalla niitä terhakkaasti puolelta toiselle.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Aivan kuin sama sisilisko olisi käynyt vuosittain verannalla syömässä pyydystämiäni kärpäsiä, ja kolmantena kesänä se kävi ottamassa niitä kädestä. Toisten kädelle se ei tullut. Kuinka vanhaksi sisiliskot elävät?
Joskus sisiliskoja tapaa vanhan risuaidan rangalla tai lämpimällä kivellä kerralla useampiakin. Ne palaavat mielellään tutuille paikoille päivää paistattelemaan.
Voiko sisilisko tottua ihmisiin ja kesyyntyä? Matelijoiden muistia ja oppimista on tutkittu verrattain vähän, mutta vaikuttaa siltä, että ne ovat luultua älykkäämpiä.