Tilhi on sopeutunut käyttämään hyväkseen käyneitä marjoja, mutta miten toimii räkätin maksa? Mekastuksesta päätellen räkätit ovat pienessä pätkässä!
Kuva MPF/ WC
Teksti: Seppo Vuolanto
Tilhi on sopeutunut käyttämään hyväkseen käyneitä marjoja, mutta miten toimii räkätin maksa? Mekastuksesta päätellen räkätit ovat pienessä pätkässä!
Räkättirastas on myös sopeutunut syömään marjoja melkein siinä missä tilhikin, mutta sen maksa ei hajota alkoholia yhtä nopeasti kuin tilhen maksa. Räkättirastaan äänellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ravinnon kanssa, vaan se on samanlainen lajityypillinen ominaisuus kuin tilhen kirkas sirinä, jota on verrattu hopeatiukujen helinään. Siihen ei vaikuta marjojen mahdollinen käymisaste.
Mekastuksesta voi sen sijaan päätellä, että parvessa on paljon lintuja. Suuressa ruokailevassa räkättiparvessa on jatkuva lentoliikenne matalalla olevien pihlajien ja korkeammalla olevien lepäily- ja tähystyspaikkojen välillä. Kun jokainen räkätti yleensä ääntelee lentäessään, syntyy sitä enemmän mekastusta mitä enemmän on lentoliikennettä. Ehkäpä kuitenkin käyneet marjat voivat hieman herkistää kielenkantimia, mutta ihmisen korvaan samankokoinen parvi räkättirastaita kuulostaa kuitenkin samanlaiselta ravinnosta riippumatta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
YLEn Pohjois-Savon uutinen 21.7. kysyy, tuleeko rastaiden ampumisesta uusi matkailuvaltti. Kun räkättirastaat ovat mansikanviljelijöille riesa, niin italialaiset ovat valmiita matkustamaan pitkienkin matkojen taakse rastasmetsälle. Uutisen mukaan Italiasta tullut metsästäjä kertoo, että rastaiden metsästystä on hänen kotimaassaan rajoitettu, vaikka pikkulinnut ovat perinteistä herkkua.