Heinävedellä metsässä kävellessäni näin oudon, halkaisijaltaan noin 10-senttisen sienen. Se kasvoi lahonneen, vinossa olleen lepänrungon alapuolella. Mikä sieni mahtaa olla kyseessä?
Kuva Jaakko Paavola
Teksti: Lasse Kosonen
Heinävedellä metsässä kävellessäni näin oudon, halkaisijaltaan noin 10-senttisen sienen. Se kasvoi lahonneen, vinossa olleen lepänrungon alapuolella. Mikä sieni mahtaa olla kyseessä?
Kyseessä on koralliorakas (Hericium coralloides) ja sen pallomainen muoto, jota joskus on kutsuttu omalla muotonimellään caput-medusae, meduusanpää.
Koralliorakas on harvalukuinen mutta ei varsinaisesti harvinainen laji. Se herättää koristeellisena helposti huomiota. Koralli-orakas kasvaa lehtipuilla, maahan kaatuneissa tai pystyssä olevissa lahoissa rungoissa. Se elää lähes koko maassa muttei ole missään yleinen. Ulkomaisten tietojen mukaan se on syötävä, mutta Suomessa sitä ei ole käytetty ruokasienenä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.
Sieniin hurahtaneilla on reppu pakattuna ja kori eteisen pöydällä odottamassa. Nyt sieneen kannattaakin jo pinkaista. Sieniä on näet kovaa vauhtia nousemassa eri puolille maata.
Viime vuosina on ollut useita lämpimiä ja poutaisia kesiä. Nyt tuli vaihteeksi muuta: kesä on ollut sateinen, viileä ja tuulinen. Helteitä ja aurinkoa odottaneet ovat saaneet pettyä.
Kuin valkoisia höyheniä, puuvillakuituja tai hiuksia tunkeutuu puun kuoren välistä. Jotain sientä? Ei, kun sitä koskettaa, se hajoaa ja sulaa sormiin. Ilmiö on melko yleinen, mutta sitä näkee harvoin.