Kuusamon korkeimmalle vaaralle kapuamisen palkitsee upeat maisemat. Näköalojen lisäksi talvella ihastuttaa satumainen tykkylumimetsä.
Kuva: Maura Haimola
Teksti: Maura Haimola
Jos aikoo hiihtää Rukalla, on syytä ostaa latukartta. Latuja ei nimittäin ole merkitty maastoon niin hyvin kuin toivoisi ja kiertosuunnat selviävät helpoiten kartasta. Esimerkiksi Rukan ympäri kiertävän reitin voi hiihtää vain toiseen suuntaan.
Kannattaakin suunnata Rukalta vaikkapa koilliseen, jossa uutteran kapuamisen palkitsee Kuusamon korkeimman vaaran, Valtavaaran, hienot maisemat.
Matkaa Rukatunturin juurelta Valtavaaran luonnonsuojelualueen laavulle on kolmisen kilometriä ja se on lähes yksinomaan jyrkähköä nousua. Haastetta riittää siis kokeneemmallakin hiihtäjälle.
Valtavaaralla odottaa hyvinvarustettu laavu, jossa voi kuivatella hikeentyneet vaatteet tekemällä tulet. Laavulta kannattaa vielä kipaista lyhyt matka lähes viiteensataan metriin kohoavalle Valtavaaran huipulle, josta näkee pitkälle joka suuntaan.
Huipun päivätuvasta on aikoinaan tienoota tiirannut palovartija, mutta nykyään vaaralta tähystellään enemmänkin lintuja. Tämän Karhunkierroksenkin reitille osuvan alueen linnuston erityispiirteisiin kuuluu runsas ja edustava kuusimetsälajisto. Matkaa Oulangan kansallispuistoon on 40 kilometriä.
Talviretkellä ei lintuja näy, mutta laavulla seuraamme liittyi utelias metsäpäästäinen. Se ei vaivu horrokseen, joten päästäinen onkin hyvä laavunvartija. Touhukkaana se pyörii jaloissa, joten lienee tottunut vieraisiin, vaikka onkin erakko luonteeltaan.
Metsäpäästäisen laavulta paluumatka taittuu enimmäkseen alamäkeen lasketellessa. Matkaa takaisin Rukatunturin kupeeseen kertyy kuutisen kilometriä, mutta se tuntuu lyhyemmältä kuin puolet lyhyempi menoreitti ylös laavulle.
Paluumatkalla malttaakin hyvin ihailla latua reunustavaa satumaista tykkylumimetsää, jonka Koillismaan kostea ilmasto ja kovat pakkaset yhdessä lauhojen tuulien kanssa ovat loihtineet. Maaliskuun auringonpaisteessa siellä täällä lunta tussahtelee jo oksilta alas. Kohta koittaa Koillismaallekin kevät!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoittaa suomenluonto.fi-sivuille ajankohtaisista ympäristöaiheista ja luontohavainnoista. Kiinnostunut luonnon esiintymisestä kielessä, viihteessä, taiteessa ja medioissa.
Australialainen Dragon Mining on havitellut kultakaivosta Juomasuolle, 12 kilometrin päähän Rukan matkailukeskuksesta. Kaivokselta olisi tarkoitus ottaa talteen myös uraania, jota on Kuusamon kallioperässä poikkeuksellisen paljon.
Kuusamon Kitkajoen luonnontilaisuutta uhkaa kultakaivoshanke. Paikalliset puhuvat kulta-uraanikaivoksesta, koska myös uraanin talteenotto kaivoksesta on mahdollista.