Tyrmistyttävän näyn takana on varpuspöllö, vain punatulkun kokoinen petolintu
Kuva: ikänahikas/ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Ismo Rautiainen
Kevättalven viimeiset pakkasjaksot ovat erinomaista aikaa linnunpönttöjen putsaamiseen. Vaan pöntöstä saattaakin edellisvuotisen pesän lisäksi löytyä jopa toistasataa kuollutta jyrsijää tai pikkulintua. Tyrmistyttävän näyn takana on varpuspöllö, vain punatulkun kokoinen petolintu. Raatokasa on sen ruokavarasto.
Varpuspöllön suosikkisaalista ovat jyrsijät ja niistä erityisesti myyrät, jotka liikkuvat talvisaikaan lumen alle kaivamissaan käytävissä. Isommat pöllölajit kuulevat otusten liikkeet tarkasti ja hyökkäävät niiden kimppuun paksunkin lumihangen läpi.
Hikiset 60 grammaa painava varpuspöllö on liian kevyt päästäkseen käsiksi myyrään lumihangen läpi. Tällöin hyvä tapa selvitä talven yli on varastoida ruokaa pönttöihin ja puunkoloihin ennen pahimman lumipeitteen tuloa.
Kehnoina myyrävuosina varpuspöllö siirtyy saalistamaan toisia lintuja, joiden enemmistö liikkuu päivisin. Juuri tämä lienee syy siihen miksi varpuspöllö saalistaa muista pöllöistä poiketen päiväsaikaan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Tiesitkö, että Hangossa on linnunpönttötehdas? Se ei kuitenkaan ole kaupallinen tehdas ja oikeastaan nimityskin saattaa olla hieman harhaanjohtava. Kyseessä on Hangon kaupungin kuntouttavan työtoiminnan ryhmä, jonka ohjaajana toimii Tom Lindgren. Ryhmäläiset ovat vaikeasti työllistettäviä ja pitkäaikaistyöttömiä. He ovat tulleet ryhmään sosiaalipalveluiden kautta.
Yleensä pohjoisessa viihtyviä lapinpöllöjä on tavattu joulu-tammikuussa poikkeuksellisen etelässä. Havaintoja on tullut muun muassa Helsingin Viikistä sekä Lahdesta, Kouvolasta ja Pälkäneeltä.
Pyydystimme liiteristämme Kiskosta pikkunisäkkäitä. Mikä kuvassa olevista on myyrä ja mikä hiiri? Itse veikkaisin, että ylin on metsämyyrä. Miten suuri mahdollisuus on sairastua myyräkuumeeseen? Entä tartuttaako myös metsähiiri tautia?