Periaatteessa varmaankin voi, mutta käytännössä ei. Hännän katkeaminen on eläimelle niin suuri rasitus, että selviytyminen kaksinkertaisesta katkeamisesta on epätodennäköistä. Hännässä on nimittäin runsaasti – ja ratkaisevasti – vararavintoa talvehtimista varten.
Silti, jos ensimmäinen katkeaminen on sattunut hännän kärkiosasta, häntä voisi katketa uudelleen tyvestä. Mutta silloin kaksinkertaisuutta ei voisi havaita, koska ensimmäinen katkeamakohta häviäisi sen sileän tien. Ensin tyvestä ja sitten ulompaa lienee mahdotonta; en usko, että uusi, lyhyempi häntä enää katkeaa.
Katkeaminen on hyvin yleistä, sillä täysikasvuisista (yli viisivuotiaista) sisiliskoista yli puolelta häntä on katkennut. Häntiä katkeaa ilmeisesti sekä eläimen pelästyessä että mekaanisesti, siis vahingoittumalla.
Ainakin pelästymistapauksissa erityinen lihas kurouttaa hännän poikki. Häntä kiemurtelee sen jälkeen pitkään itsekseen eikä siitä valu verta. Temppu on tehokas, sillä vihollinen jää tarkkailemaan häntää, kun sen (entinen) omistaja on jo tipotiessään.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Aivan kuin sama sisilisko olisi käynyt vuosittain verannalla syömässä pyydystämiäni kärpäsiä, ja kolmantena kesänä se kävi ottamassa niitä kädestä. Toisten kädelle se ei tullut. Kuinka vanhaksi sisiliskot elävät?
Joskus sisiliskoja tapaa vanhan risuaidan rangalla tai lämpimällä kivellä kerralla useampiakin. Ne palaavat mielellään tutuille paikoille päivää paistattelemaan.
Voiko sisilisko tottua ihmisiin ja kesyyntyä? Matelijoiden muistia ja oppimista on tutkittu verrattain vähän, mutta vaikuttaa siltä, että ne ovat luultua älykkäämpiä.