Suomen Luonto kysyi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratialta ja Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärveltä, jalostetaanko Terrafamen välituotetta nikkeliksi ja mihin hintaan.
Talvivaara on nykyään Terrafame. Kuva Juha Kauppinen.
Teksti: Juha Kauppinen
Yhtiö kertoo kuitenkin solmineensa sopimuksen Norilsk Nickel Harjavallan kanssa, ja nikkelitoimitukset ”ovat käynnissä”.
Paras tae Terrafamen kaivosyhtiön toimimisesta ympäristön kannalta kestävästi ja turvallisesti olisi tasainen ja kannattava nikkelintuotanto. Silloin Talvivaaran apeilta raunioilta ponnistavalla yhtiöllä olisi parhaat valmiudet tehdä tarvittavat investoinnit ja pitää ympäristöriskit mahdollisimman vähäisinä. Tällä hetkellä tuotanto ei voi olla kannattavaa, koska nikkelin hinta on hyvin alhainen.
Jotta se olisi jollain nikkelin hinnalla kannattavaa, tuotannon pitäisi olla kunnossa.
Terrafame ei kuitenkaan kerro tuotannostaan tällä haavaa mitään. Vielä kuukausi sitten yhtiö kertoi Ylelle tuottaneensa nikkeliä ”reilut toista tuhatta tonnia”, mutta tuolloin nähdyt ujot merkit tiedottamisen avoimuuden lisääntymisestä näyttävät kaikonneen.
Yhtiö ei kerro tuottamansa nikkelin määrää Suomen Luonnolle. Näin siitä huolimatta, että monia veronmaksajia varmasti kiinnostaisi yhtiön tuotannon taso. Terrafame kun on saanut viime ja tänä vuonna saanut valtiolta käyttöönsä noin 250 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa – enemmän kuin hallitus on satsannut joihinkin kärkihankkeisiinsa.
”Tulemme kertomaan tästä huhtikuun tiedotteessamme”, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tyytyy kertomaan Suomen Luonnolle tuotantomäärästä.
Talvivaara julkaisi aikoinaan varsin avoimestikin tietoja tuotantoonsa ja kasojen toimintaan liittyen, miksi Terrafame ei julkista tietoja kasojen ja metallitehtaan toimimisesta?
”Yhtiö tulee julkaisemaan tiedotteen 2016 ensimmäisen kvartaalin jälkeen noin huhtikuun puolessa välissä. Olemme ilmoittaneet, että bioliuotus on lähtenyt odotuksia paremmin käyntiin ja lämpötilat ovat kehittyneet kasoissa hyvin niin, että talven toiminta on sujunut suunnitellusti myös metallitehtaalla”, Ratia kertoo.
Kiinnostavaa uutta tietoa sen sijaan on se, että Terrafamella on nyt sopimus nikkelituotetoimituksista jalostusyhtiö Norilsk Nickel Harjavallan (NNH) kanssa.
Aiemmin NNH on kommentoinut julkisuudessa Terrafamen mahdollisia nikkelitoimituksia varsin kryptisesti sanoen, että se ei aio laskea Terrafamen toimitusten varaan, vaan pyrkii nikkelin suhteen omavaraisuuteen, siis saamaan sitä riittävästi venäläisen emoyhtiön kautta.
Nyt Terrafame ja NNH ovat siis solmineet sopimuksen. ”Olemme myyneet nikkeliä Norilsk Nickelille Harjavaltaan”, Ratia kertoo Suomen Luonnolle.
”Meillä on heidän kanssaan toistaiseksi voimassa oleva sopimus.”
NNH:n toimitusjohtaja Joni Hautojärvi vahvistaa asian. ”Meillä on voimassa oleva sopimus nikkelivälituotteen ostamisesta. Terrafame on toimittanut meille tuotetta, määriä en valitettavasti pysty tarkentamaan”, Hautojärvi sanoo.
Hän ei halua kertoa sitä, millaista jalostusmaksua NNH perii Terrafamelta. Aiemmin, Talvivaaran aikana, maksu on ollut noin neljännes nikkelin hinnasta. Toisin sanoen Talvivaara on saanut nikkelistä noin neljänneksen maailmanmarkkinahintaa pienemmän hinnan.
Nyt, kun nikkelin hinta on poikkeuksellisen alhaalla, neljänneksen jalostusmaksu tarkoittaisi NNH:n kannalta euromääräisesti melko vähäistä summaa rahaa. Hautojärvi ei kuitenkaan halua kertoa, onko NNH tämän vuoksi perinyt Terrafamelta isompaa jalostusmaksua kuin Talvivaaralta aikanaan.
”Nikkelin hinta on tällä hetkellä alhaisella tasolla ja vaikuttaa toki myös meidän kannattavuuteen”, Hautojärvi sanoo. ”Ostamme nikkelivälituotteen Terrafamelta perustuen nikkelin markkinahintaan ja tämän hetken markkinaehtoiseen jalostusmaksuun.”
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Juha Kauppinen on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa Suomen Luontoon pitkiä artikkeleita sekä tutkivia reportaaseja. Kauppinen on Jyväskylän yliopistosta valmistunut biologi. Hän on saanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon Suomen Luontoon kirjoitetuista Talvivaara-jutuista. Juha Kauppisen löydät Twitterissä nimellä @luontomies.
Kesän uutisia on valtion suunnitelma avata Talvivaaran kaivostoiminta uudelleen. Se olisi melkoinen operaatio, sillä avolouhos on ollut viime vuodet vesivarastona. Siitä kaivettiin viimeksi malmia marraskuussa 2013. Sinä vuonna saatiin aikaan puolitoista uutta liuotuslohkoa aiemmin pilalle menneiden kahden viereen.
Suomen Luonto kuvautti Talvivaaran kaivoksen ilmasta lokakuussa. Kuvat näyttävät, millaisia ongelmia Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesälle siirtyi hoidettavaksi. Tällä hetkellä ratkaisut tehdän valtion rahoilla.