Tuomenkehrääjakoit antoivat sillalle silkkipeitteen
Tuomenkehrääjäkoit olivat heinäkuun puolessa välissä kietoneet Kaustisilla seittiinsä jopa puisen sillan kaiteineen.
Kuva: Annakaisa Vänttinen
Teksti: Annakaisa Vänttinen
Tuomenkehrääjäkoit olivat heinäkuun puolessa välissä kietoneet Kaustisilla seittiinsä jopa puisen sillan kaiteineen.
”Toukat syövät pääasiallisesti tuomea, mutta ne vetävät silkkiä perässään kaikkialle minne menevät – varsinkin kun ruoka loppuu”, kertoo hyönteisasiantuntija Jaakko Kullberg Helsingin yliopistosta.
Tuomenkehrääjäkoi on perhonen, jota esiintyy koko maassa, tosin pohjoisessa vähemmän. Seitin suojissa toukat syövät tuomen paljaaksi, koteloituvat ja jättävät suojansa aikuistuttuaan loppukesällä. Yleensä tuomi toipuu hyvin koettelemuksesta.
Leudot talvet ja lämpöiset keväät ovat omiaan lisäämään tuomenkehrääjäkoin esiintymistä. Pihlajankehrääjäkoi ja omenankehrääjäkoi muistuttavat paljon tuomenkehrääjäkoita
Tuomenkehrääjäkoin valkoisissa siivissä on tummia pisteitä. Kuva: Annakaisa Vänttinen
Läheisten puiden lisäksi myös puinen silta oli harson peitossa. Kuva: Annakaisa Vänttinen
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Keväällä uutisoitiin tuomenkehrääjäkoin runsaasta esiintymisestä. Monin paikoin Etelä-Suomessa koin toukat tekivät selvää jälkeä tuomista kaluten laajoja alueita lehdettömiksi, seittien peittämiksi "aavemetsiköiksi". Juhannuksen jälkeen tuomenkehrääjäkoin paljaiksi syömiin tuomiin alkoi kuitenkin ilmestyä uusia, heleänvihreitä lehtiä kuin vappuna konsanaan.
Pellon reunoilla on harmaita, luurangoiksi kaluttuja tuomia. Tuomenkehrääjäkoit ovat ahkeroineet ja niiden toukat napostelevat tuomet puhtaiksi lehdistä.