Tähän harakkaan törmäsin pari vuotta sitten myöhäissyksyllä Sipoossa. Lintu lensi edestäni kylätien yli ja pyrähti pihaniitylle.
Valkoinen harakka Sipoolaisessa kylämaisemassa, joulukuu 2015. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
92/100
Tähän harakkaan törmäsin pari vuotta sitten myöhäissyksyllä Sipoossa. Lintu lensi edestäni kylätien yli ja pyrähti pihaniitylle.
Mutta mikä se oli? Tuon kokoinen, mutta melkein täysin valkoinen!, ensin ihmettelin. Valkoisuus vielä korostui linnun lentäessä. Eihän tuollaista lintua ole olemassakaan! Sain pari kuvaa, en kovin kummoisia. Hieman lintu väisti kameraa ja jäi etäälle.
Jaoin kuvat muutamalle muulle lintumiehelle eikä se ihan helppo kuva-arvoitus ollut. Harakan pyrstön pituus, linnun muoto, nokka ja liikehdintä varmistivat kuitenkin lajinmäärityksen: harakka, mutta valkoinen harakka!
Vuotta myöhemmin eräs ystäväni tapasi linnun samassa paikassa, valkoisenakin se oli menestynyt, eikä ollut joutunut silmätikkuna vaikkapa kanahaukan saaliiksi.
Panempa juttuun vielä tavallisen näköisen lennähtävän harakan vertailuksi.
”Tavallisen” värisen harakan lento.
Harakka aina näkee sitä kohti nostettavan kameran. Harakalla on harakan refleksit! Se on nopea ja valpas – vaikka sen lento tuntuukin joskus vähän hapuilevalta. Mutta silloinkin harakan pitkä pyrstö antaa mahdollisuuden nopeisiin koukkauksiin ja äkkikäännöksiin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.