Kiiruna menestyy kaikkein karuimmissa ja kylmimmissä olosuhteissa yli pohjoisen kaamoksen. Kiiruna laskeutuu talveksi tunturinlakien kivirakoista vain vähän alemmaksi rinteisiin. Siellä se pääsee käsiksi tunturipajun sekä tunturi- ja vaivaiskoivun urpuihin ja versoihin.
Talvipuvussa kiirunalla on täydellisesti lumen värinen suojapuku. Ja kesäpukukin avoimessa tunturirakassa sulautuu niin kauniisti jäkäläisten kivien väriin, että kiirunan hukkaa helposti silmistään, vaikka olisi juuri katsellut sitä aivan lähietäisyydeltä.
Kappaleen matkaa lennähtävä kiirunaparvi sulautuu talviseen tunturinrinteeseen.
Vain aivan lyhyitä matkoja lentävän kiirunan levinneisyys on erikoinen. Kiiruna esiintyy pohjoisimmassa Eur-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, Islannissa ja Grönlannissa, Huippuvuorilla ja Karhusaarella, jotka ovat aika eristyksissä toisistaan. Mutta mantereisesti eristynyt alalajin kanta elää myös ylhäällä Alpeilla ja Pyreneillä. Meillä Suomessa kiiruna on vain aivan pohjoisimpien tuntureiden puuttomien lakien lintu.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.