Kehrääjän tavoittaa vasta auringonlaskun jälkeen. Nyt pimenevinä iltoina ja kasvavan kuun öinä onkin hyvä aika tarkkailla!
Kehrääjä pysähtyy hetkeksi langalle kuutamolla. Se on helppo määrittää omanlaisensa muodon perusteella. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
68/100
”Kuullella kehrääjälintuu” on lainaus Aleksis Kiven herkästä, kaihoisastakin runoudesta. Kivi tunsi luonnon ja koki voimakkaasti sen tunnelmat. Hän tunsi myös kehrääjän, jonka pitkälle kesään jatkuva kuivakka ”narina” mäntykankailla kuuluukin kesäyön aitoihin tunnelmiin.
Mutta myös näin syyskesällä ja myös syksyllä kehrääjän voi kohdata kiertelemässä hyönteispyynnissä muuttomatkallaan.
Kehrääjän tavoittaminen on mahdollista vasta hyvän aikaa auringonlaskun jälkeen. Kun hämärä on laskeutunut, ilmestyy kehrääjä. Se lentää äärimmäisen taitavasti, heittää nopeita äkkikäännöksiä ja istahtaa välillä katonharjalle, oksalle tai vaikkapa sähkölangalle. Välistä kuuluu ”tikittävä” ääni. Kehrääjä voi laskeutua myös tien pintaan, jolloin se on vaarassa jäädä auton alle. Joskus näkee samanaikaisesti parikin kehrääjää hyönteispyynnissä.
Kannattaa tarkkailla. Tämän kehrääjän öinen hahmo on vangittu kuviin Viron Läänemaalta vuoden 2014 syksyltä 22.8. eli ”huomisiltana”, silloin kasvavan kuun yönä, jopa yli tunnin sen jälkeen kun aurinko oli jo painunut mailleen. Silloin on kehrääjän hetki!
Kehrääjän siluetti sekä äkkikäännökset ja ääntely pimeässä ovat herättäneet kansanperinteessä monenlaisia uskomuksia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen