Jotenkin kaikki kohtaamiset lapinpöllön kanssa ovat kovin mieleenpainuvia, tunnelmallisia. Pöllön äänetön lento, tuijottavien silmien päättäväisyys, iso pyöreä pää ja koristeelliset naamakuviot luonnehtivat mitä aidointa metsien lintua – aika harvalukuista.
Lapinpöllö lähtee metsänreunasta äänettömään lentoon kohti havaitsemaansa saalista. Kuva Kuusamosta v. 2015. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
96/100
Lapinpöllön näin ensi kertaa, kun 16-vuotiaana ajelin kahden lintumieskaverini kanssa Karigasniemen lintuasemalta polkupyörällä kohti etelää. Aamuvarhaisen yöttömässä yössä, jossakin Inarin vaiheilla, lapinpöllö lensi komeasti aivan edestämme tien yli. Jänisparka juoksi pöllön edellä pelästyneenä kuin henkensä edestä, vaikka lapinpöllö syö vain pikkunisäkkäitä – eikä siis jahdannut metsäjänistä.
Kerran törmäsin lapinpöllöön ankarassa talvipakkasessa Itä-Hämeen ja Savon rajamailla, kun pöllö illan jo pimetessä kahahti uteliaana yläpuoliseen koivuun metsäpolun varressa. Seuraavan taisin nähdä puun latvassa kuuta vasten Uudellamaalla. Yhden kerran lapinpöllö lensi piilokojun katolle Kuhmossa aivan silmieni editse, mutta varsin pimeässä. Pöllö jopa laskeutui hetkeksi kojun katolle. Sittemmin lapinpöllöjä on näkynyt useamminkin, myös talvisilla vaelluksilla eteläisessä Suomessa. Tänäkin syksynä huono ravintotilanne on ajanut pöllöjä liikkeelle.
Pöllö nousee onnistuneen saalistuksen ja aterian jälkeen taas tähystämään, Rovaniemi v. 2012.
Jotenkin kaikki kohtaamiset lapinpöllön kanssa ovat kovin mieleenpainuvia, tunnelmallisia. Pöllön äänetön lento, tuijottavien silmien päättäväisyys, iso pyöreä pää ja koristeelliset naamakuviot luonnehtivat mitä aidointa metsien lintua – aika harvalukuista. Pesälle osuessaan on ihmisenkin kokoisen nisäkkään oltava varuillaan: pöllö puolustaa poikasiaan ankarasti hyökkäämällä päin tunkeilijaa. Pöllön pesimistä ei tietysti tule koskaan häiritä.
Pöllöjä on monta todella mielenkiintoista lajia. Lapinpöllö erottuu joukosta varsin kookkaana, silti täysin äänettömästi lentävänä, taigametsien salaperäisenä.
Sopivat niittyaukiot metsän laiteilla ovat lapinpöllölle hyviä saalistusmaita. Rovaniemi v. 2012.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen