Aiemmin pikkujoutsen oli Suomessa suorastaan harvinaisuus läpimuuttajana. Nyt lintuja näkee keväin syksyin vähintäänkin pieninä ryhminä.
Kuva: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
30/100
Pikkujoutsenet talvehtivat Pohjanmeren ympäristössä Britteinsaarilla ja Hollanissa ja lähimmillään Tanskassa. Kevätmuutto alkaa maalis–huhtikuun taitteessa, mutta ottaa aikansa. Matkalla pysähdytään odottamaan Siperian tundran ja lampien sulamista. Nyt on pikkujoutsenten aika.
Aiemmin pikkujoutsen oli Suomessa suorastaan harvinaisuus läpimuuttajana. Nyt pikkujoutsenia näkee keväin syksyin vähintäänkin pieninä ryhminä. Varhemmin kapea reitti on hanhienkin myötä laajentunut Suomenlahden eteläpuolelta Virosta hieman Suomeen.
Ääni paljastaa pikkujoutsenen isosta joutsenmäärästä. Kaukoputki näyttää nokan mustan ja keltaisen suhteet ja muodon. Pikkujoutsenten herkkä ”pulina” on sävelkorkeudeltaan hieman laulujoutsenta ylempänä. Yhdessä pikkujoutsenet muodostavat iltahämärissä mystisen kuoron. Niiden ääni kantautuu muuten hiljaisessa kevätyössä kilometrienkin päähän. Viron matalilla merenlahdilla pikkujoutsenet tankkaavat kätevästi muutollaan, pohjakasvillisuus tarjoaa runsaasti syötävää ja lahdet antavat suojan. Vapun tienoilla viimeiset jatkavat matkaansa.
Kuva pikkujoutsenten kevätmuutolta on kolmen vuoden takaa Matsalun lahdelta Haeskassa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Jotenkin kaikki kohtaamiset lapinpöllön kanssa ovat kovin mieleenpainuvia, tunnelmallisia. Pöllön äänetön lento, tuijottavien silmien päättäväisyys, iso pyöreä pää ja koristeelliset naamakuviot luonnehtivat mitä aidointa metsien lintua – aika harvalukuista.