Palokärjen poikaset lähtevät näihin aikoihin liikkeelle pesäkoloistaan Etelä-Suomessa. Nyt onkin hyvä aika seurailla vanhempiensa kanssa kotimetsään tutustuvia poikasia.
Nämä palokärjen pojat liikkuvat todennäköisesti jo kotimetsässään. (Tuusula 4.6.2017)
Teksti: Samuli Haapasalo
47/100
Eteläisessä Suomessa palokärjen pojat ovat juuri näinä päivinä lähdössä pesäkoloistaan. Toki pesinnän vaihe vaihtelee, mutta kuvan kotikolostaan kurkistelevat palokärjet ovat todennäköisesti jo kiertelemässä vanhempiensa kanssa kotimetsässään. Ne on kuvattu Tuusulassa 4. kesäkuuta eli viisi päivää ennen tämän jutun julkaisua.
Palokärki on uskollisimpia metsiemme paikkalintuja. Sen tärkeintä ravintoa ovat muurahaiset eri kehitysvaiheissaan. Palokärki on onneksi sopeutunut myös lähellä asutusta oleviin metsiin.
Palokärki hakkaa tyypillisesti joka kevät uuden pesäkolon. Vanhat kolot jäävät muiden lintujen käyttöön. Esimerkkejä uusiokäyttäjistä on kerrottu blogissa 100 päivää luonnossa 6/100.
Kuvan kolon reunoista kuitenkin näkyy, että se on tehty jo tämän vuoden kevättä aiemmin. Ehkä siinä on pesitty jo useammankin kerran. Viereisissä puissa on lisäksi useita palokärjen koloja ja ihan lähellä pesii parastaikaa myös käpytikka. Sen poikaset ovat vielä pieniä, mutta pesäpoikasaika on lyhyt.
Havainnot kertovat, kuinka tärkeitä sopivat pesimäpuut ovat linnuille. Kaikki tämän metsäkulman kolot ovat haavoissa. Palokärjen nokka pystyy kuitenkin jopa honkaan. Pohjolan Linnut kertoo, että palokärki hakkaa jopa 100 kertaa minuutissa pesäkoloa tehdessään. Nokka on iskiessä hieman raollaan. Lastut vain sinkoilevat suuren tikan heittäessä niitä vauhdikkaasti ilmoille. Silti asunnon valmistamiseen voi kulua parikin viikkoa.
Suvisessa metsässä palokärkiä voi seurata nyt, kun poikaset liikkuvat vanhempien kanssa oppimassa maailman ihmeitä. Ja ainakaan hyttyset eivät vielä vaivaa kiikarin kanssa saapastelevaa lintuharrastajaa!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Puut tykkylumen täydellisessä peitteessä. Vapaat, sulat kosket. Auringonnousun aavistus punaa puut epätodellisen kauniiksi. Rapsakka pakkanenkaan ei pure, päin vastoin se tuntuu hyvältä. Tällaista oli viime viikon linturetkellä Kuusamossa.