Muiden Suomessa talvehtivien lintujen tapaan peltopyykin on nyt valmistautumassa talveen. Avointen peltojen ja niittyjen lajina peltopyy on aina vaarassa joutua esimerkiksi kanahaukan kynsiin. Peltopyy on kooltaankin ihannesaalista kanahaukalle.
Mutta peltopyillä on myös konstinsa. Peltopyyt kokoontuvat aika isoihin, useinkin kymmenien yksilöitten parviin. Parvet ovat syksyllä suuria, jos poikueet ovat menestyneet. Kanahaukan lentokuva osuu helpommin kymmeniin kuin yhteen ainoaan silmäpariin.
Toinen hyvä juttu on, että peltopyyt ovat talvella liikkeellä ruokailemassa jo varhain, paljon ennen auringonnousua. Peltopyyt valitsevat myös oleskeluun suojaisia paikkoja. Kuusiaidan alla on monessa suhteessa mainio suoja, jonne voi myös äkkiä lentää piiloon avoimelta pellolta. Samoin ojanvarsipajukot tarjoavat hyvän näkösuojan. Kesantopelto ja kyntämätön sänki antavat osaltaan mahdollisuuksia olla huomaamaton. Ja tietysti pihapiiri ja maapohjaiset rakennukset, joihin pääsee livahtamaan, antavat turvaa.
Peltopyyt puolittaisessa lumikiepissä. Kuvat Pukkilasta Itäiseltä Uudeltamaalta vuodelta 2013.
Yksi hieno juttu monen muunkin kanalinnun tapaan on kiepissä yöpyminen. Peltopyyt kaivautuvat lumeen huomaamattomiin. Kiepissä yöpiminen tarjoaa paitsi piilon myös hyvän suojan viimalta ja pakkaselta. Peltopyyt saavat myös monin paikoin apua talviruokinnasta pihapiirien laidoilla.
Ei ole montaa lintua, johon ilmastonmuutos ei vaikuttaisi. Peltopyy saa luonnollisesti helpotusta kylmää talvea vastaan. Mutta: jos lunta on vähän, ei lumikieppikään tarjoa suojaa. Kun lämpötila vaihtelee usein nollan molemmin puolin, sekin lumi mitä etelässä on, tahtoo jäätyä. Siihen on vaikea kaivautua. Kuiva pakkaskeli olisi varmastikin parempi kuin useamman kuukauden mittainen marraskuu!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.