Ennen suuretkin pulmusparvet välkehtivät muuttomatkallaan kirkkaan valkoisina peltomaisemissa. Taas yksi lintulaji, jonka elinolosuhteisiin ja menestykseen ilmastonmuutos, lämpeneminen, on vaikuttamassa: nykyään pulmusia on vähemmän. Ja vain entistä korkeammalla Suomen tuntureilla ja Skandeilla on sopivaa viileää pesimäbiotooppia. Pulmunen on arktisen alueen lintu, maailman pohjoisin varpuslintu. Sen levinneisyysalue ulottuu Eur-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa Jäämeren saarille. Pieni kanta on vielä Skotlannin ylämaan vuorilla.
Tämä pulmunen lepäili syysmuutollaan Nõvan kalasataman perinnemaisemassa Suomenlahden etelärannalla 2.10.2011.
Keväisin pulmusia näkee muutolla enemmän kuin syksyllä, keväälläkin tosin vuosittaisten havaintojen määrä vaihtelee suuresti. Tämä saattaa johtua mm. muuttoreittien vaihtelusta tuulien mukaan. Joskus syysmuuton pulmusia tapaa viivyttelemässä talveen asti. Lisää tutkimustietoa pulmusesta olisi hyvä saada.
Kuvien pulmuset on tavattu syksyisiltä avoimilta rannoilta Viron pohjois- ja länsirannikolla.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen