100 päivää luonnossa: Talvehtiva luhtakana ojansuussa
Leudon talven lintumaailma voi joskus yllättää: yleensä piilotteleva luhtakana saatiin kuvattua alkuviikosta etelärannikolla, Suomenlahteen laskevan ojan suulla.
Luhtakana on hauskan näköinen: Pitkä nokka, pyrstö usein pystyssä, hetteikössä kannattavat varpaat, kauniin muodokas ja höyhenistössä ilmeikkäitä värikuvioita. Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
18/100
Leudon talven lintumaailman hauskuuksiin kuuluu yllätyksellisiä ja harvinaisia talvehtijoita.
Luhtakana on kuvattu alkuviikosta etelärannikolla, Suomenlahteen laskevan ojan suulla, johon se hiljaa odottaessa ilmestyy aika ajoin ruovikon kätköistä.
Luhtakana on yksi piileskelevimmistä linnuista, sitä näkee tuskin koskaan. Kuitenkin talvehtiva lintu on uskaltautunut ojansuun ruovikosta ruoan hakuun esille ojaan.
Leudot kelit ovat varmistaneet luhtakanalle pienen alan talvehtimissulaa paikassa, jossa oja virtaa ruovikkoon. Luhtakana on lisäksi saanut asiantuntevaa apua ornitologeilta ja lintukuvaajilta. Ohuet raa’an kalan siivut, katkat tai murskatut hedelmäpalat maistuvat satunnaistalvehtijalle. Avun turvin luhtakanalla on hyvät mahdollisuudet selviytyä yli talven.
Piioittelevan luhtakanan kuulee kesäiltojen hämärässä huutamassa ruovikoiden kätköistä. Viimeisen 50 vuoden aikana luhtakana on vakiintunut pesimälintuna eteläiseen Suomeen.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen
Jotenkin kaikki kohtaamiset lapinpöllön kanssa ovat kovin mieleenpainuvia, tunnelmallisia. Pöllön äänetön lento, tuijottavien silmien päättäväisyys, iso pyöreä pää ja koristeelliset naamakuviot luonnehtivat mitä aidointa metsien lintua – aika harvalukuista.