Tiltaltin tilkutus on niin aamuvarhaisen, keskipäivän kulkijan kuin iltavirkunkin ilona.
Laulusta tuntee tiltaltin. Ulkonäöltään uunilintu eli pajulintu ja tiltaltti ovat
lähes identtiset kaksoset. Kuvat Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
59/100
Tiltaltin runollinen nimi nousee luonnon äänestä, tiltaltin omasta laulusta: ”Til tal tal til tal tal til tal til til tal til tal til…” Hiljaisella mutta selkeällä äänellä, loputtomiin se laulaa til tal tal til til… Laulu muistuttaa myös räystäältä tynnyriin putoavien vesipisaroiden helähdysten leikkiä. Siitä tiltaltin vanha nimikin, tynnyrilintu – ajalta jolloin puutarhan kastelu- tai saunavettä tavattiin kerätä talteen räystään alta tynnyreihin!
Tiltaltti on aivan väsymätön tunnelman luoja. Kun kalamies aamuvarhaisella hölkyttelee polkua lammelle, heittelee tiltaltti tälle matkaseuraksi tilkutustaan. Ja kun metsämies keskellä päivää istuu kannon nokkaan kahvitulille, häntä tervehtii tiltaltin laulu, vaikka muitten lintujen laulu olisi vaiennut. Ja vielä viimeisenä tulilleen hiljentyneen retkeilijän tainnuttaa uneen tiltaltti. Tiltaltti aloittaa tiltalkkinsa saapuessaan huhtikuun lopulta ja jatkaa tilkutustaan pitkään sydänkesään.
Tiltaltin laulu on tavallaan yksinkertainen, mutta til ja tal -tavujen jatkuva järjestyksen vaihtelu toisiinsa nähden ja varmassa rytmissä on kuin Bachin musiikin sävelkulkua – vähän vain rauhallisemmassa tahtilajissa.
Suomalaiseen metsässä kulkijaan sopii täydellisen hyvin tiltaltin laulun hiljainen haikeus.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuvaa mielellään lintuja ympäristössään sekä niiden kevät- ja syysmuuttoa, maisemia, miljöitä ja tunnelmia.
Julkaisee havaintojaan luonnosta Suomi 100 -juhlavuoden ajan. Kuva: Pekka Nurminen