Ely-keskus: Talvivaaran VTT-raporttia suojellaan – sisältää ”henkilökohtaista tietoa”
Kaivosta valvova Kainuun ely-keskus on vasta ”keskustellut” Talvivaaran kanssa VTT-raportista, jonka pimittämisestä Suomen Luonto eilen kertoi.
Mikko Maliniemi / Aviation Studio
Teksti: Juha Kauppinen
Pimitetyn VTT-raportin sisällöstä on saatu hitunen lisää tietoa.
Talvivaaran marraskuisen allasvuodon jälkimainingeissa Talvivaaran kaivosyhtiö kertoi, että se teettää Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä selvityksen vuodosta. Raporttia lupailtiin alkuvuodesta, mutta sitä ei ole kuulunut julkisuuteen. Eilen Suomen Luonto kertoi, että raportti on valmistunut, mutta Talvivaara ei ole julkistanut tietoja siitä, eikä edes toimittanut sitä valvovalle viranomaiselle, Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolle (AVI).
Mielenkiinto raporttia kohtaan on kasvanut: tänään Yle tiedusteli sen sisällöstä Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perältä, joka vastahakoisesti myönsi, että raportti on olemassa, mutta sitä ei julkaista vielä.
Suomen Luonto pyysi tänään raporttia Kainuun ely-keskuksesta, joka on keskeisin Talvivaaraan liittyvistä viranomaisista. Se valvoo kaivosta ja päättää yksin esimerkiksi siitä, kuinka tiukoin keinoin kaivosyhtiötä velvoitetaan panemaan asiansa kuntoon.
Kaivoksen vastuuvalvoja Ilkka Haataja, onko Kainuun ely-keskuksella hallussaan tuo VTT:n raportti, joka VTT:n johtajien mukaan on valmistunut jo maaliskuussa?
”Raporttia ei ole meillä”, Haataja vastaa.
Onko raportti tulossa teille?
”En osaa sanoa. On siitä keskusteltu, mutta ilmeisesti ei näillä näkymin ole tulossa meille.”
Miksi ei?
”Ilmeisesti [Talvivaaralla] ei ole ilmeistä velvollisuutta antaa sitä meille. Onhan se onnettomuustutkinnalla kuitenkin.”
Raportin pitäisi sisältää muun muassa toimenpidesuosituksia Talvivaaralle. VTT on viime vuoden lopulla julkisuudessa olleiden tietojen perusteella käyttänyt raportin laatimiseen mahdollisesti myös ulkomaista asiantuntija-apua.
Eikö ely-keskus kaivoksen valvojana aio pyytää raporttia itselleen?
”Siitä on keskusteltu, mutta ilmeisesti raportissa on sen tyylistä tietoa, että he eivät halua sitä julkisuuteen. Henkilökohtaista tietoa, jota he eivät halua julkisuuteen.”
Onko siis pelko, että jos raportti tulisi teille, joku tekisi siitä asiakirjapyynnön, ja se tulisi näin julki?
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Juha Kauppinen on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa Suomen Luontoon pitkiä artikkeleita sekä tutkivia reportaaseja. Kauppinen on Jyväskylän yliopistosta valmistunut biologi. Hän on saanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon Suomen Luontoon kirjoitetuista Talvivaara-jutuista. Juha Kauppisen löydät Twitterissä nimellä @luontomies.
Suomen Luonto kysyi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratialta ja Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärveltä, jalostetaanko Terrafamen välituotetta nikkeliksi ja mihin hintaan.
Kesän uutisia on valtion suunnitelma avata Talvivaaran kaivostoiminta uudelleen. Se olisi melkoinen operaatio, sillä avolouhos on ollut viime vuodet vesivarastona. Siitä kaivettiin viimeksi malmia marraskuussa 2013. Sinä vuonna saatiin aikaan puolitoista uutta liuotuslohkoa aiemmin pilalle menneiden kahden viereen.
Suomen Luonto kuvautti Talvivaaran kaivoksen ilmasta lokakuussa. Kuvat näyttävät, millaisia ongelmia Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesälle siirtyi hoidettavaksi. Tällä hetkellä ratkaisut tehdän valtion rahoilla.