Myyrät viettävät talveaan pitkälti lumen alla. Peltomyyrä pysyttelee maassa nietosten suojissa jyrsimässä puiden tyviosia.
Metsämyyrän ruokavalio on monipuolinen. Kuva: Juha Ilkka
Myyrät viettävät talveaan pitkälti lumen alla. Peltomyyrä pysyttelee maassa nietosten suojissa jyrsimässä puiden tyviosia.
Vikkelä metsämyyrä sen sijaan vilahtelee välillä hangesta ylös ravinnonhankintaan. Se kiipeää näppärästi jopa havupuiden taimien latvoihin mutustelemaan kärkisilmuja.
Myyrien kannat vaihtelevat paikallisesti 3–4 vuoden sykleissä. Luonnonvarakeskuksen seurantojen mukaan myyriä on tällä hetkellä hyvin vähän Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa myyräkannat ovat paikoin huippuvaiheessa, mutta määrät eivät silti ole erityisen suuria. Länsi-Suomen myyräkanta on lähtenyt hiljalleen kasvuun, ja siellä odotetaan myyrähuippua ensi syksylle.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Karpaloita poimiessani löytyi sammalmättäältä ihana, vihreä pesä, jossa oli punaisia yksittäisiä karpaloita.
Tulin viikon päästä kameran kanssa lammen yli uudelleen katsomaan ja kuvaamaan. Siellähän se edelleen oli koskemattomana. Kerääkö jokin eläin suolla tällaisia ruokavarastoja?
Mikä otus pystyy kiipeilemään herneenvarsissa, irroittamaan juuri pullistuneet palot, jyrsimään reiän jokaisen herneen kohdalle ja syömään ne? Tämä tihutyö havaittiin Keski-Pohjanmaan vedenjakajaseudulla Lestijärvellä.
Kasvitarhan poikki menee “jana”, jossa on lumessa metrin välein halkaisijaltaan kymmensenttisiä painumia. Muita jälkiä ei näy. Olettaisin, että jokin myyrä on tehnyt onkalon, jossa on hengitysreikiä. Mikä myyrä se voisi olla ja miten se hävitetään?