Mistä löytää huhtasieniä? Tavallinen minulle osoitettu kysymys. Vähän onnenkauppaa se onkin, mutta kun onni potkaisee oikein kunnolla, niitä saattaa löytää satamäärin. Parhaimmat määrät olen nähnyt kerrostalojen pihaistutuksissa.
Kuva: Lasse Kosonen
Teksti: Lasse Kosonen
Mistä löytää huhtasieniä? Tavallinen minulle osoitettu kysymys. Vähän onnenkauppaa se onkin, mutta kun onni potkaisee oikein kunnolla, niitä saattaa löytää satamäärin. Parhaimmat määrät olen nähnyt kerrostalojen pihaistutuksissa. Yhtenä vuonna niitä putkahti varmaan tuhat huhtasieniä yhden turkulaisen kerrostaloyhtiön ruusupenkin puunkuorikatteelle eikä seuraavana vuonna enää yhtään. Joskus kerrottiin tositarinana, että jos syksyn omenasadon jättää maahan, voi odottaa seuraavana keväänä huhtasienisatoa. Nimi huhta viittaa kaskikulttuuriin. Joskus sitä löytääkin palopaikoilta, mutta saattaapa se ilmestyä korvasieniä varten tehtyyn keinotekoiseen kuoppaan.
Huhtasienen lakki ja jalka ovat ontot ja lakki on kuin pienistä kennoista muodostunut. Huhtasieniä on meillä tavattu kolme lajia, joista kartiohuhtasieni on selvästi tavallisin. Huhtasienet kuuluvat kotelosieniin, joilla itiöt kehittyvät lakkiosan ulkopinnalla pienissä itiökoteloissa. Itiöiden purkautumisen voi nähdä heikkona pölähdyksenä huhtasienen lakkia näpelöitäessä.
Huhtasienet ovat erinomaisia, mietoja ruokasieniä. Niitä ei tarvitse ryöpätä, keittää eikä muullakaan tavalla esikäsitellä. Suoraan pannuun vain ja paistumaan. Tosin perättäisiä huhtasieniaterioita kannattaa välttää, koska siitä tiedetään saadun lieviä myrkytyksiä. Amerikassa huhtasienet ovat niin arvostettuja, että niiden keväiseen keräämiseen on yhdistetty jopa kilpailuja, kuka löytää suurimman saaliin. Suomessa tähän on valitettavan vähän mahdollisuutta vaikka se lähes koko maassa kasvaakin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.
Rantarisukko, leppiä ja kosteutta – sieltä voit löytää punamaljakkaan. Punamaljakas ei ole vain kevätsieni, se aloittaa itiöemien tuottamisen jo myöhäissyksyllä.
Keväällä ei liikoja ruokasieniä kasva – siksi kannattaa tyytyä hieman vähäpätöisempiinkin. Männyn- ja kuusenkäpynahikkaat ovat herkullisia, mutta niitä on vaikea löytää kerättävää määrää. Tässä kuitenkin kevätsienivinkki