Suomen taivas pimenee – mutta yö ehkä hieman vähemmän kuin viime talvena. Auringon aktiivisuus on ensi talvea kohden nousemassa huippuunsa. Tämä tuo taivaalle revontulia aina, kun Auringonpurkaus saapuu tänne voimakkaana. Purkauksen hiukkaset törmäävät yläilmakehän aineksiin, jolloin syntyy erivärisiä revontulia riippuen siitä, onko törmäyskohteena happiatomi vai jokin muu.
Valon leikki käy todella korkealla, vähintään noin sadan kilometrin korkeudessa. Revontulia voi nähdä Keski-Euroopassakin, mutta komeimmillaan ne loimottavat täällä pohjoisessa. Aurinkotuulena saapuva materia pääsee kunnolla ilmakehään vain napa-alueiden tuntumassa; muualla maan magneettikenttä torjuu sen.
Auringon purkauksia seurataan tänä ja ensi vuonna erityisen tarkasti. Purkauksen tulo Maahan kestää tavallisesti yhdestä muutamaan päivään (niiden vauhti on keskimäärin 500 kilometriä sekunnissa). Maata vartioi satelliitti 1,6 miljoonan kilometrin päässä, ja saamme tuoretta tietoa noin tuntia ennen häiriöitä.
Varoitukset ovat aiheellisia, koska revontulien ohella purkaukset häiritsevät radioliikennettä ja satelliitteja. Voimakkaimmat purkaukset ovat johtaneet sähkökatkoihin, kuten vuonna 1989 Kanadan Quebeckissa, missä koko sähköverkko kaatui.
Suomen Luonto kertoo huipun aikana ajankohtaisista Auringon purkauksista Facebook-sivuillaan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Kaksi valokuvaajaa lähtee tammikuiseen Lappiin etsimään yötaivaan valoja. Katso upeat revontulet kuvattuna tammikuussa 2013 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.
Kun Auringossa myrskyää, ulottuvat seuraukset maahan saakka. Tiistai-iltana Auringossa tapahtui voimakas roihupurkaus, josta hiukkaspilvi on matkannut noin 600 kilometrin sekuntivauhdilla ja saapuu maapallon kaarille tänään torstaina.