Tänään on kevätpäiväntasaus. Entisajan ihmisille se oli tärkeä ennuspäivä tuleviin säihin. Jos esimerkiksi teeret kukersivat jo ennen tasauspäivää, tiesi se lumisadetta.
Ennen uskottiin, että kevätpäiväntasaus oli myös kurkien muuttopäivä. Kuva: Seppo1 / Ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Johanna Mehtola
Kevätpäiväntasauksen aikoihin yö ja päivä ovat koko maapallolla suunnilleen yhtä pitkät, kumpikin noin 12 tuntia. Tasauspäivä on vakiintunut olemaan joko 20. tai 21. maaliskuuta, mutta keskiajalla juliaaninen kalenteri oli jäänyt jälkeen ja se olikin aiemmin, jo 12. maaliskuuta, Gregoriuksen eli nykyisin Rekon päivänä. Katolisen kirkon piirissä kevätpäiväntasauspäiväksi valikoitui nykyinen 21. maaliskuuta vuonna 1582.
Kurkien muuton ajateltiin ennen alkavan juuri kevätpäiväntasauksen aikaan. Siitä kertoo vanha sananlasku ”Tasan yöt, tasan päivät, tasan kaksi jalkaistani”. Näin uskottiin kurkien sanovan niiden ottaessa lentoasennon etelässä kohti Pohjolan perukoita.
Kevätpäiväntasauksen päivä oli myös tärkeä ”ilmapuntari” ja säiden ennustaja: iltarusko ennen tasauspäivää ennusti pakkasia ja jos taivas punersi tasauspäivän jälkeen, se ennusti lämmintä säät. Jos täysikuu mollotti kirkkaana taivaalla ennen tasauspäivää, se tiesi kaunista ilmaa ja jos täysikuu valaisi tasauksen jälkeisenä päivänä, se ennusti yöhalloja.
Jos taas teeri aloitti kukertamisensa ennen kevätpäiväntasausta, se tiesi lumisadetta ja jos kukerrukset alkoivat vasta tasauspäivän jälkeen, oli luvassa kauniita ilmoja. Päivää pidettiin myös vuoden kuivimpana, joten silloin kannatti hävittää lutikat.
Pentin päivää, 21. maaliskuuta kutsutaan Etelä-Pohjanmaalla Mato-Pentiksi. Silloin uskottiin käärmeiden eli matojen nousevan talvipiiloistaan paistattelemaan päivän lämpöön.
Lähde: Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, Otava 1998.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Kesäpäivänseisaus oli viime yönä tarkalleen klo 1.34. Sitä saattoikin ihmetellä täysikuun valossa taas pitkästä aikaa. Edellisen kerran kesäpäivänseisaus ja täysikuu ovat kohdanneet liki 50 vuotta sitten.
Tänään 20.3.2018 kello 18.15 on kevätpäiväntasaus. Auringon suosio siirtyy siis etelästä pohjoiselle taivaalle ja pohjoinen pallonpuolisko alkaa jälleen kääntyä täysin rinnoin kohti aurinkoa.