Olen kuullut puhuttavan hirven kiimakuopista. Mitä ne ovat ja mikä merkitys niillä on?
Kuva: seppo 1 / ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Matti Helminen
Olen kuullut puhuttavan hirven kiimakuopista. Mitä ne ovat ja mikä merkitys niillä on?
Syksyllä kiima-ajan alkaessa hirvisonni ilmoittaa olinpaikkansa sekä hirvilehmille että mahdollisille kilpaileville sonneille äännellen ja tuoksuviestejä lähetellen.
Sonni kuopii etujaloillaan maahan matalan kuopan, johon se laskee houkuttelevasti tuoksuvan virtsansa. Vaikutuksen tehostamiseksi se myös virtsaa kintuilleen, minkä seurauksena hajut seuraavat eläimen mukana.
Kun kiimaan tuleva hirvilehmä on tullut sonnin luo, se haistelee kiimakuoppaa ja saattaa virtsata siihen. Virtsan mukana erittyvät tuoksut paljastavat sonnille, milloin naaraan tiinehtyminen on mahdollista ja milloin se suostuu paritteluun. Kiimakuoppa on hirvien lyhytaikaisen parisuhteen ilmoitustaulu, joka välittää suvunjatkamiselle olennaisen tärkeät viestit.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Matti Helminen vastasi Kysy luonnosta -palstan lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985-2015. Helmisen vastausaluetta olivat nisäkkäisiin liittyvät kysymykset.
Pelastin kauan sitten hirvenvasan suon silmäkkeestä. Emoa ei näkynyt lähistöllä, ja niin vasa toimitettiin lopulta Korkeasaareen. Eikö hirviemo voi mitenkään auttaa suohon juuttunutta vasaansa? Nostavathan monet nisäkkäät poikasiaan niskasta ja kuljettavat niitä pitkiäkin matkoja.
Hirvet pitivät kokousta pellolla Hämeenlinnan ja Helsingin välisen tien tuntumassa toukokuun puolivälissä. Niitä oli kymmenen eri kokoista, joukossa muun muassa pari edellisvuotista vasaa. Yksi piti korviaan pystyssä, kaikki muut luimussa. Mikä oli palaverin tarkoitus ja mikä rooli oli korviaan pystyssä pitävällä hirvellä?