Kittilän kultakaivoksen jäteallas vuotaa – Suomen Luonto kertoi altaiden heikoista pohjarakenteista kolme vuotta sitten
Suomen Luonto kertoi Juha Kauppisen jutussa Kittilän Suurikuusikon kaivoksen altaiden heikoista pohjarakenteista jo kolme vuotta sitten
Suomen Luonnon juttu julkaistiin syyskuussa 2012.
Teksti: Juha Kauppinen
Suomen Luonnon kolme vuotta sitten julkaisemassa jutussa esitetyt asiantuntija-arviot ovat käyneet ikävällä tavalla toteen. 2012 syyskuussa (SL 8/2012) julkaistussa Pohja pettää -jutussa kiinnitettiin huomiota siihen, että Kittilän Suurikuusikon rikastushiekka-altaiden pohjarakenteet ovat heikommat kuin joissain muissa Suomen kaivoksissa. Suurikuusikon altaista puuttuu niin sanottu bentoniittikerros, joka hidastaisi nesteiden vuotamista sellaisessa tapauksessa, että altaan pohjarakenteen kalvoon on tullut reikä. Artikkeli sai julkaisuaikanaan huomiota joten asia tuli yleisesti tietoon.
Suurikuusikon NP3-altaan pohjassa on sukeltamalla havaittu viisi peukalonpään kokoista reikää SL:n jutussa esiin nousseessa bitumigeomembraanissa. Vuotoja on tukittu muun muassa ajamalla vuotokohtien päälle moreenia, mutta vuoto ei ole kokonaan loppunut. Vuoto oli syyskuun 14. päivä noin 340 kuutiota tunnissa. Nyt vuodon nopeus on ollut 230 kuutiota tunnissa.
Kaivoksella on liikavesiongelma. Ylen uutisessaLapin Ely-keskuksen johtaja Timo Jokelainen vertaa Kittilän kultakaivoksen tilannetta Talvivaaraan.
Lapin Ely-keskuksen 23.10. päivätyn dokumentin mukaan ”kaivosyhtiö näkee altaan vedenpinnankorkeuden kestämättömänä riskinä hydrostaattisen painen ja mahdollisen piping-ilmiön vuoksi”. Piping tarkoittaa ilmiötä, jossa veden paine muodostaa vuodon kautta putken, jota pitkin vesi kulkeutuu suuremmalla paineella eteenpäin huuhtoen mukanaan mahdollisesti kiintoainetta ja aiheuttaen patomurtuman vaaran, dokumentissa kerrotaan.
Kaivosyhtiö pohtii tällä hetkellä, kuinka se ratkaisisi vesiongelmansa. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi CIL2-niminen rikastushiekka-allas, jossa on varastoituna hyvin haitallista syanidijätettä. Tämän altaan käyttöä varastointiin ely-keskus kehottaa välttämään. Kaivosyhtiö on rakennuttanut alueelle vesivarastoaltaan, mutta sillä ei ole vielä käyttölupaa.
Ely-keskuksen päätöksen mukaan vesiongelmaa puretaan johtamalla käsiteltyjä prosessivesiä Seurujokeen pintavalutuskentän kautta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Juha Kauppinen on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa Suomen Luontoon pitkiä artikkeleita sekä tutkivia reportaaseja. Kauppinen on Jyväskylän yliopistosta valmistunut biologi. Hän on saanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon Suomen Luontoon kirjoitetuista Talvivaara-jutuista. Juha Kauppisen löydät Twitterissä nimellä @luontomies.
Suomen Luonto on mukana Vastuullista journalismia -kampanjassa. Tämä tarkoittaa sitä, että lehti on sitoutunut journalistin ohjeisiin. Julkaisemamme tiedot ovat tarkistettuja, kunnioitamme lukijoiden ja juttujen kohteiden oikeuksia sekä korjaamme virheet läpinäkyvästi ja asianmukaisesti.
Kaivoksien tiedetään olevan hyvin raskaita hankkeita ympäristölle, miten ne toteutetaankin. Hannukaisen rautakaivoshanke Kolarissa Ylläksen lähellä vaikuttaa lupahakemuksiin tulleiden yli sadan selvityspyynnön ja lausuntojen perusteella epävarmalta hankkeelta.