Varpunen ja pikkuvarpunen ovat aika samankaltaisia lintuja. Molemmat ovat yleisiä, mutta pikkuvarpunen on yleistynyt Suomessa huomattavasti myöhemmin. Varpuset ja pikkuvarpuset muodostavat myös sekaparvia.
Pikkuvarpunen. Kuva: Kalle Asikainen
Varpunen (Passer domesticus) ja pikkuvarpunen (Passer montanus) ovat aika samankaltaisia lintuja. Molemmat ovat yleisiä, mutta pikkuvarpunen on yleistynyt Suomessa huomattavasti myöhemmin. Varpuset ja pikkuvarpuset muodostavat myös sekaparvia.
Mutta entäs ne erot?
Pikkuvarpunen on vähän pienempi ja sirompi. Sen päälaki on ruskea ja valkoista poskea koristaa musta täplä. Koiraat ja naaraat ovat hyvin samannäköisiä.
Varpunen on kookkaampi. Varpuskoiraan päälaki ja posket ovat harmaat, selkä ruskea ja mustan täplikäs. Silmän takana on punaruskea alue. Naaras on lähes yksivärisen harmaanruskea.
Varpunen. Kuva: Sassa Stenroos / vastavalo.net
Molemmat ovat Suomessa laajalle levinneitä ja elinvoimaisia. Varpuseen voi törmätä koko maassa Utsjokea myöten, ja pikkuvarpusestakin on tehty havaintoja jopa Nuorgamissa ja Karigasniemellä saakka. Molemmat lajit viihtyvät asutuksen lähellä. Pesä rakennetaan usein rakennusten koloihin tai linnunpönttöön.
Ääni on varpusella enimmäkseen tsilputusta. Tslip-tsilp on kenties yleisin äänne, mutta myös tsip-ip, kurr-tsilp. Ornitologi Lars Jonsson kuvailee varpusten keskustelua kinasteluksi; aivan kuin ne riitelisivät pensaikossa istumapaikoista. Lintu ääntelee usein kiivaasti pulisevana sarjana ikään kuin olisi kiihdyksissä.
Pikkuvarpunen. Kuva: Irja Lehtinen
Pikkuvarpusen viserrys muistuttaa varpusta. Se on kuitenkin kirkkaampaa. Voisi sanoa, että siinä missä varpunen tsilputtaa, niin pikkuvarpunen tirskuttaa. Jonsson kuvailee pikkuvarpusen äänteiden olevan rytmikkäämpiä, eikä yhtä pulputtavia kuin varpusella. Pikkuvarpunen saattaa visertää pensaasta kaksitavuisilla ja rytmikkäillä tjip-tjep, tjulp ja tjip-tjölp -äänteillä. Toisinaan keskittyneesti tji-tit.
Vaikka yksittäisten lintujen ääniä saattaa olla vaikea erottaa pensaikossa silputtavasta sekaparvesta, niin äänissä on kuitenkin hienoinen ero. Kuuntele vaikka itse.
Äänet: Jan-Erik Bruun
Lue lisää pikkuvarpusesta tuoreesta Suomen Luonnosta 2/2018!
Jorma Laurila bongasi lintulaudalla varpusen ja pikkuvarpusen 11.3.2015.
Viime vuoden keväällä Samuli Haapasalo vietti 100 päivää luonnossa ja bongasi samaiset linnut.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.