Lintulaudan tai kuusiaidan lintusten sirkutuksen joukossa saattaa kuulua useinkin pienen kuusitiaisen sirkutus. Laulu muistuttaa hieman talitiaista, mutta on usein kirkkaampi.
Kuusitiainen. Kuva: Miia Pesu / Havaintokirja
Teksti: Juhis Ranta
Periparus ater
Lintulaudalla keltavatsaisten talitiaisten joukossa saattaa lennellä ja sirkuttaa samanoloisia, mutta hieman pienempiä ja värittömämpiä tipusia. Kuusitiaisen voi helposti sekoittaa talitiaiseen. Sen rinta ei ole yhtä keltainen kuin talitintillä vaan pikemminkin beigenharmaa. Kuusitiaisella on valkeat posket ja niskassa valkoinen laikku. Niskan laikku ei aina näy jos linnusta näkee vain profiilin. Selän vallitseva väri on sinisen harmaa ja siivellä on kaksi valkoista täplien muodostamaa siipijuovaa.
Kuusitiainen tarvitsee havumetsän. Kuusikot ja sekametsät ovat kuusitiaisen pesäpaikkoja ja mieleisiä elinympäristöjä. Pitkänmallisella terävällä nokallaan se kaivelee kuusenkävyn siemeniä ja napsii kirvoja, hämähäkkejä, toukkia ja muita hyönteisiä. Syksyllä kuusitiainen piilottaa ruokaa puiden oksistoon havujen sekaan talven varalle.
Lintulaudan tai kuusiaidan lintusten sirkutuksen joukosta voit kuulla myös pienen kuusitiaisen kirkkaan sirkutuksen. Äänet ovat pääsääntöisesti kaksitavuisia ja korkeita, joskus hieman säröttyviä tityy-tityy, tsii-tjyy-tsii-tjyy tai pi-tii-pi-tii äänteitä. Keväällä metsässä kiirivä useimmiten kuusenlatvuksesta käsin toistettu iskevä laulu, vi-tyy vi-tyy vi-tyy, muistuttaa hieman talitiaista, mutta on sävyltään kirkkaampi.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimitusharjoittelija tammikuusta maaliskuun loppuun. Kirjoittaa ja valokuvaa juttuja sekä hoitaa kaikenlaisia toimituksen töitä. Haaga-Helian journalismin opintojen ohella Juhis nauttii musisoinnista ja luontoretkeilystä.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.