Täyteläinen, melodinen, sointuva, syväntumma. Näin mustarastaan laulua kuvaili linnunäänten tuntija Jussi Seppä lähes sata vuotta sitten. Silloin mustarastas oli Lounais-Suomen lehtojen vähälukuinen laulumestari, mutta nykyisin se pesii Lapin etelärajoille saakka.

Kymmeniä tuhansia mustarastaita jää talveksi Etelä-Suomen kaupunkeihin ja taajamiin ruokintapaikkojen turviin. Siellä haikeita huilusooloja kuulee jo helmikuun lauhoina, kevättä enteilevinä iltoina, mutta pellonreunojen, rantojen ja puronvarsien vehmaisiin metsiin mustarastaita saapuu Länsi-Euroopan talvialueilta vasta maaliskuun puolivälin jälkeen. Mustarastas on sopeutunut pesimään koko Euroopassa kaupunkien puistoissa ja pihoilla; maaseutuun verrattuna siellä on lämpimämpää sekä vähemmän loisia ja petoja. Suomessa kaupunkirastaat kuuluvat harvoihin kolmeen kertaan pesiviin lintuihimme.

Mustarastaan erottaa kottaraisesta pilkuttoman höyhenpuvun ja pitemmän pyrstön perusteella. Kottarainen kävelee vuoroaskelin, mutta mustarastas hyppii tasajalkaa terhakkaasti ja pyrstöään nykien. Pakoon rastas puikahtaa hätäisesti hihkaisten. Koiraalla on aluksi musta, toiselta ikävuodelta alkaen keltainen nokka. Naaras on tummanruskea.

Teksti: Pertti Koskimies

Mustarastaiden lauluinto on huhtikuussa taas huipussaan, kun ilmat ovat lämmenneet. Huiluttelu on voimakkainta aamu- ja iltahämärissä. Jos laulumestari viihtyy lähellä asuntoa, siihen herää helposti. Olen mielessäni välillä toivonut, että voisiko viereisen talon katolla taituroiva solisti hieman myöhentää konserttinsa alkua. Yleensä se aloitttaa klo 3:45.

Mustarastas on saanut myös hyvät arvostelut: Musiikkikriitikot Hannu-Ilari Lampila ja Wilhelm Kvist nostivat mustarastaan voitajaksi Suomen Luonnon linnunlaulukilpailussa (SL 4/2011). Lue juttu täällä >>

Mustarastas on myös sinnikkäimpiä laulajiamme. Se tekee kolme, ehkä jopa neljä poikuetta vuodessa, ja lauluinto nousee aina uuden pesintävaiheen alussa. Mustarastaan laulua voi kuulla jopa heinäkuun lopulla, kun muut linnunäänet ovat lähinnä varoitus- ja yhteysääniä sekä poikasten kerjuuääniä.

Teksti: Jorma Laurila

 

Mustarastas
Turdus merula
Koltrast
Blackbird
Musträstas

Haluatko lukea koko jutun?

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä

🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä
Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia.

🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme
Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon. 

🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä.
Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!

Lehti + Digitilaus sisältää

  • 10 painetun lehden numeroa vuodessa.
  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.

Digitilaus sisältää

  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.
laululintulinnun ääniluonnon äänimustarastas

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!