Tässä 25-osaisessa sarjassa tutustumme lintulaudan ruokailijoihin. Viherpeippo (Chloris chloris) on lintulautojen roteva bodari. Muodon puolesta se muistuttaa tikliä, joka onkin sille läheistä sukua, samoin kuin vihervarpunen.
Kuva: Marek Szczepanek & Wikimedia Commons
Teksti: Jouni Tikkanen
Viherpeippo (Chloris chloris) on lintulautojen roteva bodari. Muodon puolesta se muistuttaa tikliä, joka onkin sille läheistä sukua, samoin kuin vihervarpunen.
Tuntomerkit: Viherpeippo voi mennä äkkinäiseltä sekaisin vihervarpusen kanssa, koska kumpikin ovat pieniä, oliivinvihertäviä lintulaudan vieraita. Viherpeippo on näistä lajeista jykevämpi: suurempikokoinen, nokasta töpäkämpi ja niskasta paksumpi. Koiraan pää on harmaanvihreä, toisin kuin vihervarpusella, jolla siinä on tummaa höyhennystä ja selvä keltainen silmäkulma. Viherpeipon siipijuova on pitkittäinen. Naaras on koko väritykseltään tummempi.
Levinneisyys: Viherpeippo on eniten ruokinnasta hyötyneitä lintulajeja, jonka kanta on moninkertaistunut 1970-luvulta 2010-luvulle. Sitä tavataan lähes koko maassa, eniten kuitenkin Etelä-Suomessa. Laji on herkkä salmonellalle, mikä romautti sen kannan muutama vuosi sitten.
Mitä syö: Vahva nokka kertoo ravinnon: viherpeippo on siemenensyöjä. Se aukoo muun muassa kurtturuusun punaisia marjoja.
Äänet: Laulu on tyypillisesti inhoava fyyyyi-vihellys tai ryystävämpi frryyyyyyiiii. Parvi pitää yhteyttä sirkuttavalla trillillä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.