Muuten Suomessa harvinaisia pähkinänakkeleita nähtiin syksyn vaelluksen jälkeen viime talvena tavallista useammalla lintulaudalla.
Kuva: Markus Varesvuo
Teksti: Antti Halkka
Tavallista useampi lintulauta sai talveksi 2014–2015 erikoisen näköisen yllätysvieraan, sillä pähkinänakkeleita (Sitta europaea) vaelsi syksyllä idästä Suomeen. BirdLifen pihabongauksessa niitä ilmoitettiin lähes 400. Nakkeli on vilkas lintu, oikea ilopilleri. Se kiipeilee taitavasti oksia ja runkoja pitkin niin ylös kuin alaskin päin – ainoana lintunamme molempiin suuntiin. Ruokinnalle tämä tarmonpesä syöksähtää nopeasti, eikä jää norkoilemaan vaan poistuu kantamuksineen. Siemen voi päätyä kätköpaikkaan, sillä nakkeli on varastoija eräiden tiaistemme tapaan.
Vaeltajat häviävät talven hellittäessä; hyvin harva jää tänne pesimään. Nakkeli on pariuskollinen lintu myös talvella. Pesiviä nakkeleita näkee vaikkapa Ruotsissa lintulaudoilla pariskuntina. Ne puolustavat myös ruokailureviiriään ja meilläkin nakkelit voivat komentaa tiaisia odottamaan vuoroaan.
Tuntomerkit: Nakkeli on niin erilainen lintu kuin muut, että se on helppo tuntea. Tiaisen kokoisen linnun selkä on siniharmaa ja vatsapuoli vaalea. Kiipeilee mielellään puunrungoilla. Suomessa nähdään kahta alalajia, joista itäisellä valkeaa silmän yllä ja ehkä otsassakin, ja kupeilta lähes puuttuu ruosteen väri.
Levinneisyys: Vaellusvuosina syksyin ja talvisin esiintyy Lapissa asti. Pesimäkanta erittäin niukka, korkeintaan kymmeniä pareja. Virossa (puukoristaja) 60 000–100 000 paria. Ruotsissa (nötväcka, 190 000 paria) pähkinänakkeli on runsastunut viime vuosikymmeninä voimakkaasti ja levinnyt samalla hajapesintöinä Norrlantiin asti; syynä pidetään leutoja talvia ja talviruokintaa.
Ääni: Voimakkaita viheltäviä ja maiskuttavia ääniä.
Ruokinnalla pähkinänakkeli syö auringonkukkaa, hamppua ja pähkinärouhetta
Suomen Luonto kerää havaintoja pähkinänakkelista!
Merkitse nakkelin paikka ja kerro muita tietoja havainnosta täällä >>
Tämä pähkinänakkeli ilmaantui 2013 nimimerkki villiturkin lintulaudalle. Se oli peloton ja ärhäkkä. Kuva: Ikkuna Suomen luontoon.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Jälleen on aika aloittaa lintujen talviruokinta. Pohjolan talvea jää uhmaamaan noin 70 lintulajia, joista useimmat vierailevat lintulaudoilla säännöllisesti. Tässä vinkkejä lintulautailijalle.
Tässä 25-osaisessa sarjassa tutustumme lintulaudan ruokailijoihin. Harmaapäätikka (Picus canus) nakuttelee talipötköä syreenipuskassa miltei huomaamattomana. Jos sen pää ei koko ajan olisi liikkeessä, voisi tikka jäädä näkemättä.