”Ennen vanhaan” melkein jokaisella maalaispihalla oli talvella kauralyhde linnuille. Se oli tarjolla erityisesti keltasirkuille. Lyhde sopii myös omakotitalon pihalle talimöntin seuraksi. Ikkunasta on mukava katsella keltasirkkujen yllättävänkin koreaa höyhenpukua. Joidenkin koiraitten rinta ja posket oikein loistavat kullankeltaisessa hehkussaan. Lyhde pihapiirissä on hyvä tapa päästä ”lähilinturetkelle” ja se helpottaa lintujen ruoan hankintaa pakkasella! Kauralyhde on myös kaunis.
Pientä kiistaakin nokkimisjärjestyksestä, vasemmalla koiraskeltasirkku, oikealla harmaampi naaras.
Viime vuonna kokeilin kauralyhdettä myös metsässä tiaisruokintapaikalla. Ja sehän oli heti keltasirkkujen suuressa suosiossa. Kävipä siinä useampi tinttikin. Lyhteen voi löytää torilta ja joskus ruoka- tai rautakaupastakin.
Jospa etsisin taas keväthangille muutaman perinnelyhteen. Katsopa sinäkin, löytyisikö lyhde niin lintujen kuin omaksikin iloksi. Lyhteen voi kietaista helposti narulla pihapuun kylkeen ja lintuja on hauska seurata kaikessa rauhassa ikkunan takaa lämpimästä!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Gotlannissa kelpaa lintuharrastajan lomailla. Siivekkäitä voi havainnoida maisemamatkailun lomassa ja kulttuurikohteeksikin löytyy museollinen lintumaalari Lars Jonssonin töitä.