Aikuisena nämä pikkuiset siiventyngät ovat kärkiväliltään yli puolitoistametriset. Siinä on melkoinen kasvutarina. Kuvat: Samuli Haapasalo, 30.5.2018
Teksti: Samuli Haapasalo
Söpöt merihanhen poikaset seuraavat nyt emojaan. Jo toukokuun viimeisinä päivinä kuoritutuneet pikkuhanhet jättävät heti pesänsä ja seuraavat vanhempiaan laiduntamaan rannan tai rantaniittyjen ruohoja. Kun merihanhi saapuu varhain keväällä, se on jo ehtinyt kyhätä pesänsä, pyöräyttää munat ja hautoakin kuukauden. Ja heinäkuun lopulla ovat poikaset lentokykyisiä ja lentävät vanhempien lintujen mukana mereltä aamuin illoin laiduntamaan sisämaan heinämaille, niityille ja sänkipelloille.
Merihanhen suloiset poikaset Haapsalun lahdella Virossa.
Merihanhi on yleensä äärimmäisen arka, suorastaan arimpia lintujamme muuttoaikana. Joillain paikoin arkakin lintu on kuitenkin tottunut ihmiseen ja voittaa arkuuden erityisesti poikasajan alussa.
Merihanhen poikaset lähtevät heti kuoriuduttuaan pesästä ja osaavat laiduntaa, mutta turvautuvat vahvasti vanhempiensa suojaan.
Kuvissa näkyy, kuinka merihanhet syövät niin rantavesissä kuin niityillä luomukasviksia. Vanhempia seuraa neljä, joskus kuusikin poikasta. Monasti poikueet sekoittuvat suuremmiksi. Juuri nyt merihanhien poikueita voi saada kiikariin. Tähänastiset havainnot pesimisen onnistumisesta ennustavat hyvää.
Toinen aikuisista linnuista valvoo aina valppaana mahdollisia uhkia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Gotlannissa kelpaa lintuharrastajan lomailla. Siivekkäitä voi havainnoida maisemamatkailun lomassa ja kulttuurikohteeksikin löytyy museollinen lintumaalari Lars Jonssonin töitä.