Kevään ensimmäiset muuttajat tulevat säiden mukaan. Heti kun talven valta taittuu, ovat etujoukot täällä.
Kottarainen riemuissaan pihapuussa – varma kevään merkki! Kuvat: Samuli Haapasalo
Teksti: Samuli Haapasalo
Kiuru laulaa kirkkaasti muuttolennossa taivaalla. Kuu kiurusta kesään! No, useimmiten kaksikin. Töyhtöhyyppä keikkuu vinhasti huudellen pellon yllä. Kottarainen on laulamassa ja värisyttämässä siipiään pihakoivussa. Ja laulujoutsenet ovat saapuneet pieniin suliin pesimäreviireilleen!
Kevät on! Ja etenee kohti pohjoista.
Kevään ensimmäiset muuttajat tulevat säiden mukaan. Heti kun talven valta taittuu, ovat etujoukot täällä. Monesti takatalvi, ainakin yksittäiset lumisateet ja kylmä, yllättävät varhaiset saapujat. Ne löytävät kuitenkin myös ruokapaikkoja, joilla selviävät pahimman yli. Jotkut palaavatkin. Kaikki eivät selviä. Parhaat reviirit ovat kuitenkin tarjolla ajoissa saapuville. Aikaisia riittää.
Töyhtöhyyppä tuo kevään pelloille ja rantaluhdille.
Tällä hetkellä lintukevät on noin kolme viikkoa myöhässä viime vuosien keskiarvosta, mutta pari viime päivää on ollut lupaavaa. Pian yleistyvät punarinnat, rastaat, sepelkyyhkyt ja muut. Laulu palaa metsiin.
Kevään tunteita, voimaa, haikeuttakin, monenlaisia mielenliikkeitä liikkuu ihmisen ajatuksissa, kun muuttolinnut taas saapuvat – luonnonmaisemaan ja mielemme maisemaan!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
"Linturetkellä"-juttusarjassa seurataan retkeillen vuoden kiertoa pohjoisessa: Suomessa, Norjan Ruijassa Varanginvuonolla ja Virossa, välillä hieman kauempanakin Skotlannissa, jopa Galapagossaarilla. Lintujen lisäksi siinä kohdataan myös nisäkkäitä, muuta luontoa ja mielenkiintoisia retkipaikkoja.
Samuli Haapasalo on pitkänlinjan luontoharrastaja ja retkeilijä, jonka harrastus on laajentunut lintu- ja luontokuvaukseen. Kuva: Pekka Nurminen
Jalohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa oli vain ajoituskysymys, sillä niiden vierailut Suomenlahden pohjoispuolella ovat yleistyneet selvästi viime vuosina.
Seuraamme Pohjois-Pohjanmaalla pesinyttä Selja-nimistä haukkaa. Suomen arosuohaukkojen mysteeri voi avautua gps-paikantimien avulla, ja tätä juttusarjaa lukemalla voit olla mukana, kun se tapahtuu.
Gotlannissa kelpaa lintuharrastajan lomailla. Siivekkäitä voi havainnoida maisemamatkailun lomassa ja kulttuurikohteeksikin löytyy museollinen lintumaalari Lars Jonssonin töitä.