Tämän syksyn puolukkasato asettuu valtakunnallisesti runsaan ja keskinkertaisen välimaastoon arvioidaan Metsäntutkimuslaitokselta. Sato on tutkimusmetsien koeruuduilla osoittautunut vaihtelevaksi.
Kuva: Nimimerkki Irma / Ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Johanna Mehtola
Tämän syksyn puolukkasato asettuu valtakunnallisesti runsaan ja keskinkertaisen välimaastoon arvioidaan Metsäntutkimuslaitokselta (Metla). Sato on tutkimusmetsien koeruuduilla osoittautunut vaihtelevaksi. Puuston suojassa harvennetuissa tai harvapuustoisissa mäntymetsissä puolukkaa on paikoin runsaasti, mutta kuivilla kasvupaikoilla marjat ovat kuivuneet ja jääneet pieniksi. Lisäksi kesäkuun kylmä sääjakso palellutti osan kukista. Myös pölytys epäonnistui paikoin, sillä hyönteiset eivät liikkuneet tuulisina, sateisina ja kylminä päivinä.
Puolukkaa poimitaan maassamme vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa metsissä kypsyvästä noin 350 miljoonan kilon sadosta. Puolukka onkin poimituin ja eniten käytetty kotimainen marjamme.
Puolukka sopii niin mehuun, hilloon kuin hyytelöönkin. Se antaa myös pikantin aromin esimerkiksi sämpylätaikinaan tai puuroon.
Hapan puolukka sisältää luontaista säilöntäainetta bentsoehappoa, joten se säilyy hyvin viileässä esimerkiksi survoksena. Marjaa voi myös kuivata ja käyttää kokonaisena tai jauheena leivonnassa tai jälkiruuissa pitkin talvea.
Koko Suomessa yleinen puolukka sisältää paljon kuituja ja P-vitamiinia eli flavonoideja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Punaposkiset puolukat kypsyvät parhaillaan metsissämme. Puolukkaa poimitaan vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa, josta kaupalliseen käyttöön menee 5–10 miljoonaa kiloa.