Kovakuoriset, maukkaat karviaiset kypsyvät parhaillaan piikikkäiden oksiensa lomassa. Herukoihin kuuluvaa karviaista viljeltiin runsaasti, jopa enemmän kuin herukoita, Euroopassa keskiajalta aina 1900-luvulle. Amerikasta 1900-luvun alussa kulkeutunut sienitauti karviaishärmä kuitenkin tappoi koko karviaissadon Euroopasta. Härmä kellistettiin risteyttämällä eurooppalainen karviainen amerikkalaisten härmänkestävien lajien kanssa.

Karviaisen marja voi olla keltainen, ruskeanpunainen tai vihertävä lajikkeesta riippuen. Suomessa suosittuja ovat makea Hinnonmäen keltainen ja happamampi Lepaan punainen. Joissakin puutarhoissa voi kasvaa myös vanhaa lajiketta, pienimarjaista vuoristokarviaista.

Karviaista on jalostettu myös rungolliseksi puuksi, josta marjojen noukkiminen sujuu mukavasti.
Karviaisista saa mehevää piirakkaa tai herkullista hilloa vaikkapa porkkanan kanssa. Karviaisporkkanahillossa on aavistus lakan makua. Karviaiset ovat hyviä vitamiinipommeja myös sellaisenaan; marjat sisältävät A-, C- ja K-vitamiinia.

Lisätietoja: Kirsti Eskelisen kirja Ihanat marjat (Gummerus 2013)

Karviaismarjamuropiirakan resepti

Porkkanakarviaishillon resepti

Haluatko lukea koko jutun?

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä

🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä
Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia.

🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme
Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon. 

🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä.
Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!

Lehti + Digitilaus sisältää

  • 10 painetun lehden numeroa vuodessa.
  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.

Digitilaus sisältää

  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.
hyvinvointia luonnostakarviainen

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!