Löysin Ruissalosta vanhan tammen rungolta korean kiharareunaisen käävän. Mikä lienee?
Kuva: Arja Palm
Teksti: Lasse Kosonen
Löysin Ruissalosta vanhan tammen rungolta korean kiharareunaisen käävän. Mikä lienee?
Rikkikääpä on eteläisen luontomme hätkäyttävimpiä ilmestyksiä kirkkaankeltaisine itiöemineen. Tyypillisesti laji kasvaa tammen rungolla, mutta kelpuuttaa pohjoisempana kasvualustakseen muitakin jaloja lehtipuita kuten esimerkiksi hopeapajun. Se kasvaa usein korkealla puussa, mutta voi iskeytyä kantoonkin.
Rikkikääpää kasvaa harvakseltaan siellä täällä Etelä-Suomessa. Pohjoisin löytö on tällä hetkellä Kuopiosta. Rikkikääpä on yksivuotinen. Se muuttuu lopulta kalvakan valkoiseksi, murenevaksi ja hajoaa kokonaan.
Ulkomailla, muun muassa Pohjois-Amerikassa rikkikääpää pidetään ihan hyvänä ruokasienenä. Toisaalta käävän on myös kerrottu aiheuttaneen vatsavaivoja muun muassa alkoholin kanssa nautittuna.
Rikkikääpä on isäntäpuunsa paha lahottaja.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lasse Kosonen vastaa Kysy luonnosta -palstalla lukijoiden kysymyksiin. Kososen erityisaluetta on sienet. Kosonen on vastannut lukijoiden kysymyksiin vuodesta 2010.
Porvoon Kråkössä kasvaa kahden lähekkäisen tammen kyljessä kookkaita keltaisia sieniä. Sienet huomattiin kesäkuussa, ja ne olivat hyvännäköisinä paikoillaan puiden kyljissä vielä heinäkuussa. Elokuussa sieni oli lakastunut ja pudonnut tai revitty pois puun kyljestä. Mikä on tämä sieni ja onko tavallista, että se kasvaa näin isoksi?