Naalin kuuluminen lajistoomme kertoo Suomen olevan pohjoisimmissa osissaan arktinen maa.
Kuva: Seppo Keränen/Leuku
Teksti: Antti Halkka
Naalin kuuluminen lajistoomme kertoo Suomen olevan pohjoisimmissa osissaan arktinen maa. Kylmänkestävyydessään ylittämätön naali on ollut karuimpien tunturiseutujemme erikoistunut asukas, jonka pesäkummuille pennut ovat kesän tullen syntyneet ja kasvaneet tunturiluonnon saloihin.
Laji oli vielä 1800-luvulla pohjoisessa melko tavallinen, kunnes turkismetsästys romahdutti kannan. Tämänkin jälkeen vielä 1980-luvulla meillä oli pesivä naalikanta, mutta viimeisimmistä varmoista pesinnöistä on nyt parikymmentä vuotta.
Syitä naalin ahdinkoon on paljon; runsaita myyrä ja varsinkin sopulivuosia on ollut vähän ja pesäkoloja haltuun ottava kettu on ilmaantunut kilpailijaksi. Kettu hyötyy ilmaston lämpenemisestä.
Nykyisinkin naaleja nähdään Suomessa säännöllisesti, ja Norjassa ja Ruotsissa on ollut nyt hyviä naalivuosia. Vuosi 2015 oli länsinaapureissamme erityisen hyvä, sillä pentueita rekisteröitiin yli sata. Toivo naalin paluusta pesimään Suomessa elää.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista.
Mihin ihmiskunnan toiminta maapallollamme johtaa? Jos monimuotoinen elämä jatkaa tuhoutumistaan, se on ihmiskunnankin loppu. Vai pitäisikö jaksaa uskoa, että ihmisellä riittää älyä estää katastrofi?
Elinympäristöjen heikentyminen ja luonnon monimuotoisuuden romahdus ovat vakava uhka ihmiskunnalle ja vaikuttavat haitallisesti jo kahteen viidestä ihmisestä maailmassa.