Kevään saapuessa myös linnut alkavat hiljalleen palata Lappiin. Muutamien nimissä on pohjoiseen viittaavia osia.
Kuva: Jorma Laurila
Teksti: Jorma Laurila
Kevään saapuessa myös linnut alkavat hiljalleen palata Lappiin. Muutamien nimissä on pohjoiseen viittaavia osia: lapinsirri, jänkäkurppa, lapinkirvinen, tunturikihu.
Jotkut lajit muistuttavat nimestään äänellä: järripeippo ryystää, piekana naukuu, liro lirottaa, alli sanoo alli ja riekko riekkuu.
Kapustarinnalla on rinnan ja vatsan alueella tumma kauhan kuvio, ja keräkurmitsan olemus puolestaan on kerämäinen.
Kaikki nimet eivät ole kuivan tieteellisessä katsannossa onnistuneita. Vesipääsky ei ole pääsky vaan kahlaaja. Ruotsissa se onkin simsnäppa, uimasirri.
Lapinharakka ei ole harakka, vaan lepinkäinen, vaikka se hieman muistuttaa esikuvaansa. Piekanan nimi kuvailee hyvin lajin ääntä, mutta kana se ei kuitenkaan ole. Saameksi nimi on biehkan, josta suomenkielinen väännös tulee.
Kiehtovimpia lintuja on sinirinta, laulutaituri, jolla on rinnassa koreat värit. Eräkirjailija A. E. Järvinen kutsui sitä kellolinnuksi, sillä laulussa on myös kellomaisia sointuja. Kun sinirinnan laulu kiirii, silloin Lapissa on kesä.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.