Sääksien poikaset ovat ehtineet Joensuun korkeudella rengastusikään
Suomen Luonto seurasi Joensuun pohjoispuolella, Polvijärvellä, rengastusta pitkään asutetulla sääksenpesällä. Tänä vuonna pesästä löytyi kolme poikasta, mikä on hyvä pesimätulos. Löytyi myös läjäpäin lahnan suomuja, eviä ja pyrstöjä. Saalista on siis saatu.
Kuva: Jouni Tikkanen
Teksti: Jouni Tikkanen
Suomen Luonto seurasi Joensuun pohjoispuolella, Polvijärvellä, rengastusta pitkään asutetulla sääksenpesällä. Tänä vuonna pesästä löytyi kolme poikasta, mikä on hyvä pesimätulos. Löytyi myös läjäpäin lahnan suomuja, eviä ja pyrstöjä. Saalista on siis saatu. Polvijärven sääkset ovat alkaneet syödä lahnan lisäksi kuhaa, sillä läheisessä Höytiäisessä on istutusten myötä pientä kuhantuppia miltei haitaksi asti.
Emolinnut ponkaisivat pesältä lentoon ja kiertelivät hätääntyneinä pesän yläpuolella. Siksi käynti piti jättää mahdollisimman lyhyeksi, ja näin rengastajan ohjeissa neuvotaan tekemään, kertoo rengastaja Janne Leppänen.
Nämä sääksenpoikaset saivat jalkaansa kihlasormuksen kokoiset alumiinirenkaat. Sääksille on asennettu Suomessa tavallisten alumiinirenkaiden lisäksi myös satelliittilähettimiä. Näin on saatu selville niiden muuttoreittejä, ja esimerkiksi se, että pitkämatkaisimmat linnut käyvät talvella Afrikan eteläosissa asti. Noita satelliittisääksiä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta.
Sääksisäätiö toivoo kuulevansa havaintoja sääksenpesistä. Keskeiselläkin paikalla oleva pesä voi olla tuntematon, ja sen löytyminen voi antaa arvokasta lisätietoa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Miten kaukaa kalasääski voi kantaa ruokaa pesälleen? Kuinka suuren saaliin se pystyy kuljettamaan? Jos sääksi iskee liian suureen kalaan, saako se kyntensä irti vai vetääkö kala linnun syvyyksiin?