Salaperäinen tähtitalvikki kukkii tuoreilla kankailla
Erikoinen tähtitalvikki on tuoreiden kankaiden ja korpien kasvi. Se kiehtoi ja inspiroi myös Akseli Gallen-Kallelaa.
Tähtitalvikin kukat kasvavat yksittäin itsepölytyksen välttämiseksi. Kuva: Riikka Kaartinen
Teksti: Riikka Kaartinen
Tähtitalvikki on tuoreiden kangasmetsien, lähteiden, puronvarsien ja korpien näyttävimpiä kukkia. Kukinta kesä-heinäkuussa voi kestää jopa kuusi viikkoa, jos kukat eivät pölyty. Kukinta on tänä vuonna ehkä hieman normaaliaikataulusta myöhässä, ja juuri nyt parhaimmillaan Oulun korkeudella.
Tähtitalvikkien tärkein pölyttäjä on mantukimalainen, joka kerää siitepölyä medettömistä kukista. Pölyttäjä saa siis palkaksi vain siitepölyä. Kimalaiset keräävät sitä pääasiassa toukkiensa ravinnoksi.
Ainoastaan kimalaiset pystyvät keräämään tähtitalvikin siitepölyä, sillä siitepöly irtoaa pussimaisista heteistä vain suristamalla kukkia. Kimalaiset suristelevat siitepölyn irti samaan tapaan myös esimerkiksi ruusujen kukista, joissa siitepöly on onttojen heteiden sisällä.
Tähtitalvikin erikoiset kukat kiehtoivat myös taiteilija Akseli Gallen-Kallelaa. Kasvi esiintyy hänen kahdessa teoksessaan, Kalman kukka sekä Kuolema ja kukka. Ne olivat aikanaan uraauurtavia teoksia suomalaisessa puupiirrostaiteessa 1800-luvun lopulla. Gallen-Kallela teki teokset hänen viisivuotiaana kuolleen tyttärensä, Impi Marjatan, muistoksi.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Millä perusteella kimalainen valitsee kukat, joissa se käy? Kimalaisella on pienet ämpärit takajaloissaan. Miten se täyttää ne? En ole kertaakaan nähnyt sen kääntävän imukärsäänsä niihin, ja silti ne täyttyvät kullankeltaisella siitepölyllä.