Ensimmäiset siitepölyt pöllähtävät meille lepästä sekä pähkinäpensaasta ja ne ovat kaukokulkeumia useimmiten Keski-Euroopasta. Siitepölyhiukkaset ovat varsinaisia maailmanmatkaajia, sillä ne saattavat kulkea jopa tuhansia kilometrejä ilmavirtojen mukana.
”Pähkinäpensaan ja lepän kukinnan käynnistyminen ja eteneminen riippuu pitkälti lämpötiloista. Suomeen mahdollisesti saapuvat kulkeumat ovat tyypillisimmin peräisin Itämeren alueelta: Ruotsista, Saksasta, Puolasta tai Baltiasta. Tällä viikolla ilmat ovat lämmenneet ja tuulet puhaltavat Ruotsin suunnalta, joten erittäin vähäisiä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä on jo kulkeutunut Suomeenkin”, sanoo projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.
Lepän ja pähkinäpensaan kukinta ei ole vielä alkanut Suomessa. Paikallinen kukinta alkaa tavallisesti maaliskuun aikana.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Kiljuhanhia levähtää Siikajoella ennätysmäärä nyt toista vuotta peräkkäin. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta uhanalaisten lintujen kanta on kasvussa.
Kesämökillä on kaksi isäntää. Syksyllä kun asumus on laitettu talvikuntoon ja auton perävalot loittonevat pihatiellä, luonto ottaa mökin huomaansa. Pihapiiriin laskeutuva rauha houkuttelee eläimet esiin piiloistaan.