Löysin maaliskuussa pälveltä elävän sitruunaperhosen, se makasi kyljellään metsämaassa. Mistä se siihen oli ilmaantunut? Miten sitruunaperhoset talvehtivat?
Kuva: Nanuq / ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Kauri Mikkola
Löysin maaliskuussa pälveltä elävän sitruunaperhosen, se makasi kyljellään metsämaassa. Mistä se siihen oli ilmaantunut? Miten sitruunaperhoset talvehtivat?
Sitruunaperhonen talvehtii aina aikuisena, kuten vakinaisista päiväperhosistamme nokkos-, neito- ja liuska- eli herukkaperhonen sekä suruvaippa. Mikä riemu, että meillä on nämä kevään airueet liihottelemassa vasta sulaneilla pientareilla! Vain tyttöperhonen ehtii yhtä varhain liikkeelle kotelosta kuoriutumalla, mutta sehän onkin mittariperhonen.
Nokkos- ja neitoperhoset hakeutuvat usein talvehtimaan rakennuksiin. Liuskaperhonen ja suruvaippa ilmeisesti menevät luonnonkoloihin, vaikkapa juurenonkaloihin, myyränkäytäviin ja kivilouhikoihin.
Sitruunaperhosen on sanottu talvehtivan karikkeen joukossa, mutta muutamat Luontoiltaan saapuneet havainnot viittaavat siihen, että sitruunaperhoset talvehtisivat lähellä maan rajaa varpujen alaoksilla istuen. Tässäkin tapauksessa perhonen on saattanut tulla tönäistyksi alas varvultaan.
Seppo Vuokko on kehittänyt oman teoriansa: sitruunaperhoset saattavat vaihtaa elinympäristöään talvehtiakseen lähinnä kuivilla kankailla, puolukka- tai kanervatyypin männiköissä. Vähät havainnot talvehtivista yksilöistä ovat tosiaan tällaisista ympäristöistä, mutta Seppo sanoo lisäksi näkevänsä kevään ensi yksilöt näillä paikoilla. Myös Suomen päiväperhoset -kirjassa mainitaan elinympäristön muutos, mutta ”kaikenlaisista rehevistä metsistä” paatsamaa kasvaville paikoille.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Sitruunaperhoset talvehtivat metsissä varpujen ja muut kasvillisuuden seassa. Ne roikkuvat pää alaspäin puolukan tai kanervan varresta eivätkä etsi suojakseen kivenkoloja, kaatuneita puita tai puukasoja kuten nokkos- ja neitoperhonen. Vaikka tämän tietää, on silti hämmentävää nähdä sitruunaperhonen keskellä talvea kun pakkanen nipistelee poskipäissä. Katso upeat kuvat!
Yleisön pyynnöstä. Juuri ilmestyneessä Suomen Luonnossa (SL 3/2013) julkaistiin simpeleläisen luontokuvaaja Mikko Pölläsen artikkeli sitruunaperhosen vuodenkierrosta. Lukijat ovat ihastelleet ainutlaatuista kuvasarjaa. Lehtemme avustaja, rautjärveläinen biologi Rainer Rajakallio kertoo nyt, miten Mikon kuvat syntyivät.