Porkkalanniemen itäisellä puolella sijaitseva Stora Brändön saari on mahtava retkikohde lähellä pääkaupunkiseutua. Sen rauha ja monipuolinen luonto ihastuttavat.
Kuva: Annakaisa Vänttinen
Teksti: Annakaisa Vänttinen
Stora Brändön saaret sijaitsevat Porkkalanniemen itäisellä puolella Kirkkonummen kunnan alueella. Pääsaaren lisäksi saariryhmään kuuluu muutamia luotosaaria. Stora Brändö kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistuksen saariin. Se on mukava yhden tai kahden päivän retkikohde, jonne esimerkiksi Espoosta, Helsingistä tai Porkkalasta on lyhyt venematka.
Saarelle ei mene reittiliikennettä, joten oma tai ystävän vene on tarpeen. Mukavuuksina saarella on kaksi siistiä ulkohuussia, nuotiopaikka sekä keittokatos.
Saarta kiertää muutaman kilometrin pituinen reitti, joka polveilee karuilla kalliolla ja vehreässä metsässä. Saaren toisella puolella on laakeaa kalliota, jossa on mukava käyskennellä ja tutkia kallion värejä ja muotoja. Eteläpuolella jyrkät kalliot putoavat suoraan mereen, joten perheen pienimmistä on syytä pitää tiukasti kädestä. Heinäkuussa mustikat alkavat kypsyä mutta sieniä ei vielä näy. Joutsenet ruokailevat rauhallisesti rantaruovikossa.
Stora Brändön luonto on monipuolinen. Kuva: Atte Karttunen
Saari kuuluu valtakunnalliseen rantojen suojeluohjelmaan. Sen eteläpuoliset rannat ja luodot ovat linnunsuojelualuetta, eli rajan sisäpuolelle ei saa mennä maitse tai meritse pesimäaikana huhtikuun alusta heinäkuun loppuun. Lintujen ja mahtavien merimaisemien ystävät voivat kuitenkin kivuta lintutorniin tarkkailemaan luontoa.
Lintutornista näkee eteläiset luodot, jotka ovat myös linnustonsuojelualuetta. Kuva: Atte Karttunen
Stora Brändö on mukavan matkan päässä pääkaupunkiseudulta ja sopii hienosti koko perheen retkikohteeksi. Laituripaikkojen vähäinen määrä tekee saaresta myös suhteellisen rauhallisen. Satamapalveluja kaipaavan veneilijän paratiisi tämä ei ole, mutta luontoa ja sen rauhaa rakastavan kyllä! Kiemurtelevat polut ja kuohuja nähneet kalliot odottavat kulkijaa. Jos toimii nopeasti, pääsee vielä mustikka-apajille.
Lintutornista näkee eteläiset luodot, jotka ovat myös linnustonsuojelualuetta. Kuva: Atte Karttunen
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Metrolla metsään on Elli Keisteri-Sipilän uutuuskirja, joka esittelee Helsingin metroasemia ympäröivän luonnon ja vinkkaa erilaisia retkikohteita puistoista kinttupolkuihin. Haluan nähdä omin silmin, millainen retki metrosta voi alkaa, joten tässä heinäkuussa menen metsään kolmelta eri asemalta Keisteri-Sipilän kirja oppaanani.
Suojaisesta lahdenpoukamasta avautuu näkymä vanhaan luotsi- ja kalastajakylään. Viiden neliökilometrin kokoisella Haapasaarella on talvisin vain kourallinen asukkaita, kesällä saapuvat veneilijät ja kesäasukkaat.
Vaikka Tiilikkajärven upeat hiekkarannat, kauniit harjuniemet ja upeat aapasuot antavat parastaan kesällä, myös kansallispuiston talvinen luonto tarjoavat upeat puitteet retkeilyyn.