Varsinainen munansyönti vaatii erikoisen varustuksen kurkkuun, nimittäin oikeat munansärkyluut. Televisiossa on näytetty afrikkalaisen munansyöjäkäärmeen toimintaa. Ilkka Koivisto kertoi, että tuttavan suurehkon kyyn kokoinen elättikäärme pisteli suihinsa kananmunia!
Kyyn tiedetään usein kiipeilevän puissa linnunpoikasia saalistamassa. Koska se luultavasti havaitsee pesät ruokkivien emojen vilkkaasta liikkumisesta, se varmaankin sattuu harvoin rauhalliselle munapesälle.
Kirjoissa mainitaan linnunmunat kyyn ruokalistalla, mutta tarkkoja tietoja en ole löytänyt. Ilkka oli kanssani samaa mieltä siitä, että luultavasti kyy pystyy murskaamaan hennoimpia, vaikkapa sieppojen ja kerttujen munia. Varmaankaan se ei pysty sulattamaan munan kuoria, joten munan pääseminen kokonaisena ruoansulatuskanavaan saattaa johtaa pahaan ummetukseen.
Rantakäärmeen ravintona linnunmunia ei mainita lainkaan. Ehkä se ei voi olla munanmetsästäjä, koska silloin sen omat munapesyeet joutuisivat vaaraan.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Jouduin pieneen väittelyyn. Wikipediansa lukenut henkilö X väitti, että nuoren kyyn purema on vaarallisempi kuin aikuisen, sillä nuori ei osaa vielä säännöstellä myrkyn määrää.
Onko mitään tieteellisesti toimivaksi todistettua keinoa karkottaa kyyt pois aivan pihapiiristä? Yhdysvalloissa myydään erilaisia ”snake repellent” -kemikaaleja. Toimivatko ne?