Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa muistuttaa, että talvehtivia lintuja ei pidä häiritä lähestymällä niitä tarpeettomasti.
Kuva: nimimerkki pertti / Ikkuna Suomen luontoon
Maaliskuu on jo loppupuolella, mutta silti pakkasmittari näyttää edelleen mojovia lukemia. Jos kylmyys ottaa meitä ihmisiä päähän, voi se Suomessa talvehtiville linnuille koitua kohtaloksi. Siksi Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa muistuttaakin, että talvehtivia lintuja ei pidä häiritä lähestymällä niitä tarpeettomasti.
Helsingissä talvehtivat lapinpöllöt ovat viime viikkoina kiinnostaneet satoja ihmisiä. Lintuja on lähestytty erityisesti kuvaamistarkoituksessa, siis lintujen näkökulmasta turhaan.
”Jatkuva häirintä vaikeuttaa linnun saalistamista tai tekee sen kokonaan mahdottomaksi, jolloin lintu ennen pitkää nälkiintyyy ja pahimmassa tapauksessa kuolee”, sanoo Tringan puheenjohtaja Seppo Vuolanto.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Lapinpöllö on huuhkajan jälkeen suurin pöllömme, jopa 70 senttiä pitkä. Lapinpöllön soidinääni on vaimeneva, hyvin kumea puuskutus ”huh-huh-huh…”, tavallisesti 8–12-tavuinen. Kuuntele lapinpöllön ääninäyte!
Suomen Luonto julkaisee yhdeksänosaisen Lintukaraoke-sarjan netissä. Lintukaraoke on hauska tapa opetella linnun ääniä – se yhdistää translitterointeja, kuuntelua ja matkimista. Lapinpöllön “Bvu, bvu, bvu” -säettä tulee laulaa kumeasti ja syvän pumppaavasti huhuillen.