Luonto maalaa lintujen munia selviytymisen ehdoilla
Kuva: hely.karttunen / ikkunasuomenluontoon.fi
Teksti: Ismo Rautiainen
Pääsiäisen ajan perinteisiin on pitkään kuulunut munien maalaaminen. Yksitoikkoisen ruskeista tai valkeista kananmunista voi pienissä käsissä kehkeytyä vaikka minkälaisia taideteoksia. Luonnolla sen sijaan ei ole vapautta maalata munista millaisia tahansa, sillä niiden ulkonäkö vaikuttaa monin tavoin linnunpoikasten selviytymiseen.
Koloissa pesivien lintujen vaaleat munat heijastavat UV-säteilyä ja auttavat emoa näkemään ne pesän pimeydessä. Avoimilla paikoilla pesivien lajien kirjavat munat sulautuvat maastoon, jotta pedot eivät huomaisi niitä.
Silmiinpistävän sinisten ja vihreiden munien epäillään olevan naaraan tapa mainostaa omaa elinvoimaisuuttaan, jotta koiras panostaisi enemmän juuri sen eikä muiden puolisoiden poikasten hoitamiseen. Samoja väriaineita tarvitaan myös lintujen immuunipuolustuksessa. Täten vain parhailla naarailla on varaa käyttää niitä myös munankuorien koristeluun.
Munien evoluutiossa painavat monet muutkin tekijät kuin näköaisti. Jotkin pigmentit heijastavat auringon lämpösäteilyä, mikä saattaa suojella munia ylikuumenemiselta emon poistuessa pesältä. Eräät täplinä näkyvät pigmenttikertymät ovat puolestaan munankuorta vahvistavia rakenteita eikä niillä ole välttämättä mitään visuaalista roolia.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Isokoskelo on sopeutunut erinomaisesti sukeltavaan elämäntyyliin. Näitä karaistuneita lintuja jää meille usein paljonkin talvehtimaan. Toisaalta isokoskelo on myös ensimmäisiä muuttolintujamme.
Jos jokainen veden äärellä lentävä valkea lintu on mielestäsi vain lokki, sinun kannattaa osallistua lokkikouluun. Täällä ei päntätä, vaan opetellaan helpot lajituntomerkit kuudesta lokkilajistamme. Lisäkurssina tiirat.